Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Iunie 2015 | 14:07
OIM: 100 de cetăţeni moldoveni vor fi ajutaţi să revină acasă
75 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi alţi 25 de tineri moldoveni şcoliţi peste hotarele ţării vor reveni acasă în cadrul concursurilor lansate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) din Republica Moldova.
Primul proiect intitulat „Programul de granturi pentru promovarea revenirii de peste hotare şi facilitarea reintegrării în ţara de baștină a migranților originari din Republica Moldova” are drept obiectiv promovarea transferului de idei și abilități noi obținute de către cetățenii Republicii Moldova în procesul migrației.

La acest concurs pot aplica persoanele care întrunesc următoarele condiții: cetățenii Republicii Moldova care  s-au aflat în străinătate cel puțin un an înainte de a aplica la program (durata de un an va fi calculată cumulativ luând în considerație ultimii doi ani); doresc să se întoarcă sau au revenit recent la baștină, dar nu mai devreme de 1 iunie 2015; intenționează să se angajeze în câmpul muncii sau să realizeze un stagiu profesional sau de voluntariat în una din instituțiile publice sau private din Moldova.

Ținând cont de necesitățile individuale și prioritățile programului, OIM Moldova va acorda suport oferit în vederea identificării posturilor vacante în Republica Moldova, asistență logistică și administrativă, supliment la salariu lunar timp de șase luni.

Alt proiect, Programul de granturi pentru promovarea revenirii de peste hotare și facilitarea reintegrării în țara de baștină a tinerilor cu studii în străinătate. Beneficiarilor acestui program li se va oferi suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport spre țara de baștină, suport pentru identificarea posturilor vacante în Moldova, asistență logistică și administrativă în procesul de revenire și reintegrare.

Termenul-limită de depunere a dosarelor este 31 august 2015. Ambele proiecte vor funcționa în baza principiului „primul venit, primul servit”.

Concursurile sunt anunțate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OIM, informează Biroul pentru Relații cu Diaspora.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam