Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Iulie 2017 | 18:30
Olanda, ţara care a cucerit-o pe moldoveanca Cristina Romanschi
În ultimii ani, tot mai mulţi tineri din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile departe de casă. Este şi cazul Cristinei Romanschi, care îndată după absolvirea liceului s-a dus să înveţe în ţara lalelelor – Olanda. Despre experienţa acumulată în această ţară tânăra a vorbit în cadrul emisiunii „Cine vine la noi?” de la Moldova 1.
Întrebată de ce a ales anume Olanda, Cristina povestește despre o vizită pe care a făcut-o la 18 ani într-un oraș olandez. Viața de acolo a cucerit-o, așa că ea nu a stat mult pe gânduri încotro să o apuce după finalizarea liceului. Ea spune că doar 5% dintre colegii săi sunt olandezi, peste 90% sunt germani, iar celelalte 5% includ tineri din întreaga lume.

„Este o universitate internațională la care învăț marketing internațional în limba engleză. A trebuit să susțin testul TOEFL și am luat 88 de punct. La început a fost greu să mă adaptez, dar mai apoi m-am împrietenit cu colegii. Mai mult decât atât, câteva colege de ale mele vor veni în august în Republica Moldova. Le voi arăta destinații turistice de la noi, cum ar fi Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, tot ce-i mai frumos în Moldova. Le spun colegilor că Moldova este o țară care trebuie neapărat vizitată, pentru că aici totul este frumos”, mărturisește tânăra.

Chiar dacă studiază la universitate în limba engleză, Cristina a început să învețe și olandeza din primul an de facultate. „Mi se pare o limbă destul de dificilă. Nu am avut niciodată tangențe cu această limbă, dar acum am deja nivelul A2 de cunoaștere a limbii olandeze”, afirmă Cristina.

Îi apreciază pe olandezi pentru punctualitate și disciplină, pentru faptul că aleg să meargă cu biciclete în detrimentul mașinilor, lucru care i se pare extraordinar, însă ea recunoaște că se ciocnește cu anumite greutăți în această țară. „Este scump pentru un student din Moldova să-și facă studiile în Olanda, mai ales că nu există burse. Totuși, Uniunea Europeană achită o parte din costul studiilor pentru studenții europeni. De asemenea, este scumpă cazarea și alimentația, însă nu se compară cu experiența pe care o acumulezi”, susține tânăra.

Iar pentru a face față cheltuielilor, Cristina și-a găsit un job în Olanda. „Lucrez la un hotel, dar și la un restaurant. Nu acopăr în întregime cheltuielile, dar sper că de anul viitor să devin mult mai independentă”, a spus Cristina.

Deși e impresionată de viața de acolo, după încheierea studiilor Cristina Romanschi dorește să se întoarcă în țară, pentru a se afirma acasă.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam