Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Mai 2018 | 14:53
Olga Căpăţână: Războiul m-a facut să apreciez orice moment de fericire a vieţii
Olga Căpăţână este o femeie, care la prima vedere pare a fi sentimentală şi firavă, dar ulterior descoperi o adevărată doamnă de fier. Este una dintre puţinele femei-soldat, care a luptat alături de bărbaţi în războiul din Afganistan şi în conflictul armat de pe Nistru din anul 1992.
Ea a îmbrăţişat cariera de militar de dragul copiilor săi. Ii creştea de una singura.  La vârsta de 32 de ani era locotenent major în armată.
„Datorită salariului pe care mi l-au propus am trecut în comisariatul militar, apoi m-au trimis în Afganistan , unde nu puteam să refuz cu toate că aveam dreptul. După ce m-am reîntors am mers la cel de al doilea război, cel de pe Nistru. După ce s-a terminat războiul, pe parcursul următorilor şase ani nu puteam zâmbi, merge la ceremonii, îmi era foarte dureros”, îți amintește Olga Căpățână.

După ce a venit de la război a început să aştearnă pe file toate trăirile vieţii. Olga Căpățână este autoarea mai multor cărți în care scrie nu doar despre ceea ce a văzut și a trăit în acele momente de groază ale războaielor la care a participat, ci și despre dragostea de viață și de oameni, despre puterea femeiască, iubire și dorul de țară.

Şi-a dorit dintotdeauna să fie jurnalistă. Norocul i-a zâmbit în Franța, atunci când a fost descoperită de către un  producător de filme documentare care era interesat de războiul de pe Nistru, iar împreună au realizat producție de  de mare succes pentru National Geographic.
Astăzi Olga Căpățână este o femeie plină de viaţă, fericită şi cu planuri mari de viitor, care se consideră foarte norocoasă şi nu regretă nici o încercare prin care trecuse.

,,Am ajuns la o vârstă în care pot să îmi aleg prietenii, oamenii dragi şi  lucrul pe care mi-l doresc. După o viaţa zbuciumată, consider că acum sunt la o vârstă frumoasă, când am înţeles că am îndrăgit viaţa şi că m-am îndrăgit pe mine’’ a mărturisit Olga Căpăţână.

Olga Căpăţână este născută în satul Lencăuți, raionul Ocnița. Din anul  2004 locuieşte în Franţa, unde are o frumoasă carieră de jurnalistă de investigaţii, iar materialele sale se vând foarte repede la instituţiile media franceze.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam