Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Iunie 2014 | 16:53
Omagiu adus poeziei româneşti la Paris
Moldovenii stabiliţi în Franţa vor putea lua parte la un omagiul adus poeziei româneşti prin intermediul spectacolului „Gândurile unei nopţi de vară”. Evenimentul, axat pe interacţiunea dintre poezie, muzică şi picturi în nisip, o va aduce în scenă pe pictoriţa Ana Munteanu din Republica Moldova, având ca performeri şapte actori francezi de la Şcoala Superioară din Paris.
Scenariul evenimentului include versurile poeţilor români Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu redate într-o ambianţă de muzică clasică din repertoriul marilor compozitori francezi  René Aubry, Camille Saint-Saëns, Erik Satie şi Claude Debussy.

Solicitată de trm.md, Liliana Roşca, președinta asociației Union Interculturelle „Constellation Culture”  din Franţa şi coordonatoarea proiectului ne-a comunicat că spectacolul  se înscrie în proiectul itinerant „Identitate şi Memorie” al Asociației Union Interculturelle „Constellation Culture”, care are drept scop  valorizarea patrimoniului local prin intermediul diversităţii cultural-artistice, precum şi sprijinirea artiștilor de excepţie.

„Acest proiect este realizat într-un context european și integrează diverse genuri artistice și artiști de diferite naţionalităţi. Baza acestui proiect este promovarea artei din ţara de origine și a gazdei prin intermediul unei culturi comune”, a menţionat Liliana Roşca.

Acest eveniment cultural este un răspuns la apelul venit în cadrul primului forum online cu diaspora. „Acum implicarea și contribuția conaționalilor noștri de peste hotare la realizarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova este extrem de importantă. Contăm pe vocea, dar și acțiunile diasporei în a transmite un mesaj puternic de susținere a viitorului european al Republicii Moldova atât în țările în care se află acum, dar și acasă, în Republica Moldova ”, a declarat Victor Lutenco, șeful Biroului pentru relații cu diaspora.

Preşedintele Asociaţiei Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Dorin Duşciac, şi-a exprimat admiraţia faţă de această serată culturală. „Spectacolul care va avea loc la Paris în seara zilei de 30 iunie  va fi o frumoasă simbioză între poezie, muzică și arta vizuală. Încărcătura simbolică a evenimentului transpare și din faptul că pe scena pariziană se vor întâlni artiști din Republica Moldova și Franța, sub auspiciile Institutului Cultural Român. Printr-un concurs fericit de împrejurări, serata va transmite și mesajul unei dorite și, în sfârșit, realizate apropieri a Republicii Moldova de valorile și de cultura Uniunii Europene”, a opinat partenerul proiectului.

Spectacolul dedicat valorilor şi patrimoniului cultural european va avea loc la 30 iunie, la ora 20.00, în Sala Bizantină a Palatului „Behague” din Paris şi va fi regizat de artistul basarabean Mihai Ţărnă.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam