Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Ianuarie 2015 | 11:08
Opera eminesciană venerată în Republica Turcia
Cu ocazia aniversării a 165 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu şi marcării Zilei Naţionale a Culturii, Ambasada Republicii Moldova în Turcia, în colaborare cu Ambasada României, a organizat întâlnirea literară cu genericul „Ecouri eminesciene în opera poeţilor contemporani”. Eveniment s-a desfăşurat la Ankara, la sediul Ambasadei României.
Oaspetele de onoare al evenimentului a fost poetul Iulian Filip, venit cu această ocazie de la Chișinău. Scriitorul a punctat asupra impactului operei eminesciene asupra generațiilor poeților din Republica Moldova, după care a purces la o prezentare a unor publicații recente ale sale, prezentând și câteva din poeziile noi. Participarea poetului moldovean la serata literară a fost salutată călduros de către toți invitații.

Din partea turcă la eveniment au participat Haiati Develi, președintele Institutului „Yunus Emre”, Hicabi Kirlangic, președintele Uniunii scriitorilor din Irfan, Ünver Nasrattinoğlu, președintele Institutului de studii folclorice din Ankara.

În alocuțiunile rostite, oficialii turci s-au pronunțat în favoarea deschiderii unui centru cultural turc la Chișinău, dar și pentru aprofundarea colaborării cu scriitorii din Republica Moldova și România.

În cadrul seratei literare în fața publicului a evoluat ansamblul muzical al Institutului „Yunus Emre”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam