Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Februarie 2016 | 13:28
Opinie: Migraţia influenţează sistemul electoral din Republica Moldova
Problemele ce ţin de noile evoluţii ale proceselor migraţionale şi impactul acestora asupra relaţiilor internaţionale sunt principalele subiecte de pe agenda Conferinţei internaţionale ştiinţifico-practice „Migraţie, Diaspora, Dezvoltare: provocări şi perspective”, care a început astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), relatează Radio Moldova Actualităţi.
În cadrul reuniunii sunt examinate mai multe aspecte ale consecinţelor şi tendinţelor migraţionale, în special, impactul migraţiei asupra votului electoral, odată ce un număr mare de cetăţeni au plecat peste hotare, a comunicat, pentru Radio Moldova Actualități, coordonatorul Secţiei Ştiinţe Sociale şi Economice a AȘM, Victor Moraru.

„Migrația nu a putut să nu influențeze sistemul electoral din Republica Moldova. Dat fiind faptul că este o sigură circumscripție nominală, plecarea în masă a cetățenilor a favorizat partidele care se bazau pe un segment de persoane care sunt mai puțin predispuse să plece peste hotare din cauza vârstei sau a altor factori. Alegerile parlamentare anticipate din 25 februarie 2001 s-au soldat cu victoria Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar una dintre cauze a fost că electoratul proeuropean care ar putea contribui la modernizarea țării, în mare parte, deja plecase peste hotare și nu a participat la alegeri”, a explicat doctorul habilitat în ştiinţe politice, profesor universitar Victor Moraru.

Doctorul habilitat în politologie, Victor Juc, consideră că migrarea cetățenilor reprezintă o provocare serioasă pentru Republica Moldova.

„Pentru noi este important să găsim soluții pentru aceste probleme, iar în cadrul dezbaterilor care vor avea loc în timpul acestei conferințe vom analiza toate aspectele ce se referă la problema migrației pentru o gestionare mai bună a acestui proces”, a precizat Victor Juc.

În cadrul conferinței va avea loc și lansarea unei cărți, editate în Italia, ce se referă la datele statistice despre migranţi. Iar mâine, 26 februarie, va avea loc o masă rotundă cu privire la latura invizibilă a migraţiei. În cadrul aceluiași eveniment va fi examinat și fenomenul minorilor neînsoţiţi.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam