Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Februarie 2015 | 17:20
Opinii: Iniţiative cu impact la politicile de tineret elaborate la Forumul din Parteneriatul Estic
Reprezentanţii Moldovei la Forumul Tinerilor din Parteneriatul Estic şi-au împărtăşit recomandările pentru dezvoltarea oportunităţilor pentru tineri în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul în Letonia, Alexei Cracan. Diplomatul şi-a arătat deschiderea faţă de proiectele tinerilor şi a comunicat pentru trm.md că susţine iniţiativele studenţilor moldoveni din Letonia.
Cel de-al doilea Forum al Tinerilor din Parteneriatului Estic a avut loc în perioada 9-11 februarie la Riga, Letonia. Participanții moldoveni la Forumul din Letonia au specificat că în cadrul acestui eveniment un interes sporit au prezentat posibilitățile de finanțare a proiectelor adresate tinerilor. Evenimentul a constituit și o platformă de comunicare pentru tinerii din mai multe țări.

„Am avut mari așteptări de la acest forum, evenimentul fiind axat pe subiecte de interes, precum șomajul în rândul tinerilor. Am apreciat gradul de pregătire a facilitatorilor în cadrul atelierelor, ei focusându-se pe acțiunile de mai departe a tinerilor, iar propunerile și informațiile ne vor servi drept punct de referință”, a comunicat Dorin Curoșu, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM).
 
Reprezentanții Moldovei la Forumul Tinerilor din Parteneriatului Estic și-au împărtășit recomandările pentru dezvoltarea oportunităților pentru tineri în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul în Letonia, Alexei Cracan. Diplomatul și-a arătat deschiderea față de proiectele tinerilor și a comunicat pentru trm.md că susține inițiativele studenților moldoveni din Letonia.


„Avem nevoie de experiența Uniunii Europene și ne dorim să atragem atenția asupra importanței Parteneriatului Estic. Europa trebuie să vorbească mai mult despre aceste țări, mai ales că în cadrul Acordului de Asociere ratificat este un capitol dedicat activităților și politicilor de tineret”, au fost concluziile lui Alex Petrov secretarul general al CNTM.

„Am participat la un atelier unde s-a pus accentul pe schimburile de tineri precum „Erasmus+” și „Youth in Action”. A fost un moment interesant când tinerii și-au împărtășit experiența și au găsit tangențe în acest sens între mai multe state” a declarat Daniela Moisei, reprezentantă a Asociaţiei Internaţionale „La Strada” și a Senatului Studențesc ASEM.

Tinerii au subliniat importanța recomandărilor făcute în sesiunea de încheiere a Forumul de la Riga care, după părerea participanților moldoveni, nu au fost exact formulate fiind mai mult generalizate. Aceștia au exemplificat că atunci când discuțiile au atins subiectul liberalizării regimului de vize pentru celelalte state din regiunea estică a Europei, organizatorii au răspuns că acest subiect nu ține de competența lor .
 

Diana Ungureanu, reprezentantă a Serviciului pentru Pace, a explicat că i-a plăcut în mod deosebit echilibrul dintre discursuri și partea activă, atelierele de lucru concentrate pe diverse tematici. „Mi-au plăcut noile tehnologii utilizate, precum votarea on-line. Mă bucur că am văzut atâtea persoane determinate să schimbe societatea din care fac parte și sper că ideile de proiecte să fie realizate”, a concluzionat participanta.

„Am fost interesată să aflu mai multe informații despre drepturile tinerilor și m-a bucurat să aflu că tinerii luptă pentru aceste drepturi. Un moment original a fost prezența persoanelor din sfera comercială, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice. Însă, un minus a fost că aceștia au fost într-un număr foarte mic. Recomandările noastre sper că vor fi luate în calcul la elaborarea politicilor de tineret și vor avea un impact”, a remarcat Cristina Turcu (Centru de Resurse Juridice din Moldova).

Din delegația moldovenească la cea de-a doua ediție a Forumului Tinerilor din Parteneriatul Estic au mai făcut parte reprezentanți ai Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, ONG-urile „Paragon”, „Terra-1530”, Centrul de Dezvoltare a Relaţiilor Internaţionale (raionul Căuşeni), precum și jurnaliști din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam