Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Octombrie 2014 | 16:27
Oportunităţile de investiţii în sectorul TIC, discutate la Forumul de afaceri al diasporei
Posibilităţile de iniţiere a unei afaceri în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor au fost discutate în cadrul unei sesiuni speciale la Forumul de afaceri al diasporei, organizat în premieră la Chişinău, la iniţiativa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.
Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a informat despre situata actuală din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor și acțiunile întreprinse de Minister pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a acestui segment important al economiei naționale. Pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri cât mai atractiv Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a elaborat și promovat în Guvern proiectul de Lege privind parcurile IT şi proiectul Strategiei de sporire a competitivității industriei IT.

Reprezentanților la Forum le-a fost prezentată evoluția sectorului şi rezultatele politicilor publice promovate de Minister. Sectorul TIC se dezvoltă cu ritmuri rapide, asigurând în prezent 8 din Produsul Intern Brut  al țării. Moldova beneficiază de una din cele mai bune acoperiri cu servicii de comunicații electronice la nivel global, iar viteza la Internet este printre cele mai bune din lume, se arată într-un comunicat de presă.

În comparație cu țările din regiune, în urma analizelor efectuate de Minister, s-a constatat ca Republica Moldova nu dispune nici pe departe de un mediu suficient de competitiv pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul IT, a menționat Vitalie Tralev.

Pentru a lichida o serie de constrângeri depistate, ministerul a venit cu propunerea de creare în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria tehnologiei informației, unde va fi aplicat un impozit unic de 12% din venitul de vânzări. Astfel, companiile din domeniul IT își vor putea concentra eforturile la calitatea produselor sale si la creșterea afacerilor, devenind mai competitive la nivel regional. La rândul sau, bugetul public va beneficia de încasări mai mari, iar angajații din domeniu  de salarii decente aici, acasă.  

O altă noutate este crearea Centrelor de excelență pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați. Primul Centru de acest gen a fost lansat recent la inițiativa MTIC, cu suportul companiilor multinaționale din domeniul TIC, a comunității de afaceri și a donatorilor. De menționat, că salariu din IT a devansat de curând retribuția din sectorul bancar și constituie aproximativ 7400 de lei.

Reprezentanții diasporei și ai companiilor IT, prezente la Forum au salutat inițiativele Ministerului, menționând că în cazul existenței unui mediu de afaceri atractiv oportunitățile de investiții în sectorul TIC ar fi mult mai mari. În același timp, În cadrul discuțiilor, au fost expuse o serie de doleanțe şi recomandări, care ar face țara noastră mai atractivă pentru investitorii străini şi locali.

La Forum au participat peste 90 de oameni de afaceri şi manageri, originari din Republica Moldova şi stabiliți în 17 țări, între care România, Federaţia Rusă, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam