Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Octombrie 2015 | 16:08
Oportunităţile investiţionale în sectorul TIC din Moldova, prezentate la Expoziţia de la Milano
Republica Moldova devine o destinaţie tot mai atractivă pentru investiţii în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Posibilităţile investiţionale în acest domeniu şi politicile promovate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în vederea susţinerii dezvoltării mediului de afaceri au fost prezentate investitorilor străini la pavilionul Republicii Moldova la Expoziţia universală Expo Milano 2015.
În cadrul evenimentului, viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a făcut o descriere a evoluției sectorului TIC în Republica Moldova, a oportunităților de investiții și a inițiativelor MTIC de sporire a competitivității industriei IT din țară.

„Sectorul TIC reprezintă o posibilitate reală de asigurare a creșterii economice a Republicii Moldova. Pentru dezvoltarea acestui segment al economiei naționale există un șir de premise: infrastructură modernă de comunicații electronice, forță de muncă calificată, conexiune la piețele comune din Uniunea Europeană și CSI, determinare pentru îmbunătățirea continuă a mediului de afaceri și a facilităților pentru industria IT”, a declarat Vitalie Tarlev.

Ponderea sectorul TIC în PIB-ul al Republicii Moldova este de circa 8 %, iar exportul serviciilor IT a constituit anul trecut 65,5 milioane dolari SUA, fiind în continuă creștere. În același timp, penetrarea serviciilor internet este de 64 %, iar a telefoniei mobile de 123 %. Serviciile 3G acoperă 99 % din teritoriul Moldovei, în timp ce serviciul 4G deja 41 %. Aceste caracteristici poziționează Republica Moldova în rândul statelor cu o infrastructura de comunicații electronice dezvoltată, favorabilă pentru inițierea afacerilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam