Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Ianuarie 2018 | 19:00
Oportunităţi de angajare pentru migranţi
Executivul a aprobat astăzi o nouă Listă a ocupaţiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcţii pe piaţa muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranţii aflaţi în ţara noastră.
Astfel, printre funcțiile vacante nesolicitate de șomeri, în 2017, se numără: inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist în rețele de calculatoare.
 
Proiectul Hotărârii de Guvern are scopul de a suplini cererea pentru ocupațiile la care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă. În context, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă. Ei vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de  un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.
 
Ocupațiile incluse în Listă au fost stabilite în baza datelor înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în anul 2017, privind bilanțul dintre cerere și ofertă. Astfel pentru fiecare ocupație prioritară, au fost înregistrate peste 100 de locuri vacante la ANOFM, iar solicitarea de suplinire nu a putut fi satisfăcută în termen de o lună.
 
Lista ocupațiilor prioritare se actualizează anual, sau la necesitate de către Guvern, în baza Legii cu privire la migrația de muncă.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Interpreta de muzică uşoară Carolina Gorun vine, în această seară, la Moldova 1 cu o melodie şi videoclip în premieră. Cum a apărut acest nou single şi cum au decurs filmările clipului video ne spune chiar artista, de la ora 18:05, la „Cine vine la noi?”.
Moldova 1
Anastasia Sărătură este o tănără care de la o chelneriţă într-un restaurant din Dubai a ajuns să fie un somelier bine cotat la nivel internaţional. După o carieră şi o experienţă excepţională în Emiratele Arabe Unite, Anastasia a hotărât să revină acasă şi să se afirme în rândul cunoscătorilor de vinuri. Istoria ei o puteţi afla duminică, 18 noiembrie, din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni”.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam