Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Iunie 2014 | 21:47
Opt moldoveni, arestaţi în Franţa pentru sustragerea a 6 milioane de lei
Infracţiuni informaţionale în Franţa comise de moldoveni. Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi de organele de poliţie franceze, iar alţi cinci au fost reţinuţi în ţară. Aceştia sunt învinuiţi că au extras fraudulos de pe mai multe carduri bancare sume de 6 milioane de lei, relatează Mesager.
Moldovenii instalau utilajele numite skimming pe bancomate, iar acestea aveau proprietatea să copie datele cardului de pe banda magnetică în timp ce o persoana făcea extrase. „America de Nord, America Latină, acolo erau clonate cardurile a căror date erau stocate în prealabil şi erau extraşi de pe conturi banii. Suma totală a prejudiciului este de 6 milioane de lei.  Opt persoane, moldoveni, au fost reţinute în Franţa în timp de instalau aparatajul de skimming pe bancomat”, spune procurorul Vladislav Bobrov.

Cinci membri ai grupării au reuşit să ajungă în Moldova, doar că au fost reținuți, pe urme fierbinți, de poliţia din Chișinău care a colaborat cu organele de drept din Franţa. Astfel au fost efectuate 14 percheziţii.

„În cadrul percheziţiilor a fost depistat laboratorul unde se confecţionau utilaje skimming, pe o adresă au fost depistate peste 60 de astfel de utilaje inclusiv şi componente pentru confecționarea ulterioară a altor aparate. Au fost depistate şi documente care confirmă că persoanele respective în timpul comiterii infracţiunii se aflau pe teritoriul Franţei”, spune Veaceslav Bădărău, şef-adjunct, Centrul de Combatere a Crimelor Informatice.

Detalii la acest subiect urmăriți în reportajul Mesager.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam