Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Iulie 2018 | 16:32
Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri a încântat publicul din Franţa
Carabinierii moldoveni, cei mai buni din Europa, iar „Ciocârlia”, „Mahalageasca” şi sârbele au încântat publicul din Franţa. Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI, alături de ansamblul „Polidans” al Academiei de Arte, ne-au reprezentat ţara la Festivalul orchestrelor militare, care s-a desfăşurat în oraşul Albertville. La eveniment au participat opt orchestre din şapte ţări, iar militarii noştri au fost singurii care au reuşit să ridice în picioare mii de spectatori francezi, care au cerut desigur un bis, relatează Mesager.
Până să ajungă în Franţa, carabinierii noştri au parcurs peste 2500 de km cu autocarul. Timp de aproape trei zile s-au descurcat cum au putut. Scaunele şi podeaua le-a fost şi masă şi pat. Chiar şi în asemenea condiţii nu au uitat să fredoneze melodii, astfel ca timpul să treacă mai uşor. Cea mai solicită a fost, desigur, Imnul carabinierilor.   
 
De odihnă nici vorbă, abia dacă au fost cazaţi şi au avut un pic de timp pentru acomodare că au şi început primele repetiţii. Oraşul Albertville, în 1992, a fost capitala Jocurilor Olimpice de Iarnă, iar festivalul avea să aibă loc nicăieri în altă parte decât în aşa numita arenă sau hală olimpică, care a găzduit cândva marea competiţie sportivă.
 
Aşa cum urma să-i aplaude mii de spectatori, carabinierii noştri s-au pregătit intens aşa că, chiar cu o zi înainte de mare eveniment repetiţiile sunt o lege. După repetiţii, Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI a participat împreună cu dansatorii la mai multe defileuri pe străzile oraşului. Militarii au reuşit să-i uimească pe francezi cu muzica şi costumele deosebite. Mai mult, erau şi câţiva români pe care muzica noastră i-a adus mai aproape de casă.
 
Timp de trei zile, oraşul de la poalele munţilor, Albertville, s-a transformat într-o adevărată capitală a muzicii. Orchestre militare din şapte state, inclusiv Republica Moldova au demonstrat tot ce au ele mai bun, în cazul nostru, cultura şi tradiţiile neamului.
 
Din 2013, Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI este dirijată de către maiorul Oleg Cazacu. Tot el este omul care a dus trupa pe cele mai renumite scene din lume, iar acum câţiva ani a reuşit să obţină Titlul de cea mai bună orchestră de paradă din Europa. Aşa că şi de data asta, Oleg Cazacu a fost singurul dirijor care la deschiderea festivalului a unit sub bagheta sa toate cele opt orchestre participante cu un marş de Rahmaninov. 
 
La marele eveniment, orchestra noastră fost cea care a încheiat festivalul şi singura la care întreaga arenă s-a ridicat în picioare şi a aplaudat îndelung, aşa că artiştii au trebuit să rămână şi la bis.
 
Show-ul oferit de moldoveni i-a fascinat nu doar pe spectatorii din tribune, dar şi pe muzicienii din alte state.
 
Festivalul orchestrelor militare din Albertville a fost la cea de-a 41-a ediţie. Orchestra noastră participă pentru a doua oară la eveniment.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
În această seară, tema talk-show-ului politic „Moldova în Direct” este situaţia drumurilor din capitală şi din ţară, în condiţii de iarnă. Cât de pregătite sunt autorităţile să facă faţă unui nou sezon rece şi cum se planifică reducerea numărului de accidente, aflaţi astăzi, la Moldova 1.
Moldova 1
Anual, pe 20 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor, fiind o şansă de a promova, a creşte gradul de conştientizare şi de a mobiliza fonduri pentru problemele majore pe care le înfruntă copiii din întreaga lume. Despre drepturile copiilor şi nu numai, vorbim astăzi, la „Cine vine la noi?”.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam