Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2014 | 15:02
Pasagerii trenului accidentat au ajuns acasă
Au ajuns acasă pasagerii scăpaţi cu viaţă din trenul de pe cursa „Moscova-Chişinău” care a fost implicat într-un accident, pe 20 mai, în apropierea capitalei Federaţiei Ruse. Rudele şi apropiaţii moldovenilor veniţi din Rusia i-au aşteptat cu nerăbdare.
Oamenii care au scăpat nevătămaţi spun că au văzut moartea cu ochii. „Lumea striga, făcea gălăgie. Nimeni nu înțelegea nimic, împrejur era doar un nor de praf”, a povestit unul dintre pasageri.

„A început a sări trenul în sus şi a apărut un nor alb de fum. Când am ajuns la vagonul nouă, acesta era  rupt, iar unii oamenii - morți, iar alții,  însângerați, stăteau lângă geamuri și încercau să iasă”, își amintește Sergiu Tetelea, însoțitor de tren.

Pe tot parcursul drumului, pasagerii au fost consiliaţi de o echipă de medici şi psihologi.

„Pe parcursul drumului, am acordat asistenţă psihologică tuturor pasagerilor, care veneau de la Moscova. Ne-am propus să coborâm la fiecare staţie și să acordăm asistență şi rudelor, pentru că erau copii care îşi aşteptau părinţii”, a declarat Diana Botnariuc, șefa secției Asistență psihologică a Departamentului Situațiilor Excepționale din Moldova.

Accidentul feroviar de lângă Moscova a luat viaţa a șase cetăţeni din Moldova. În spitalele din Rusia mai rămân internaţi alţi zece moldoveni. Nu se ştie, deocamdată, când aceştia vor reveni acasă. Potrivit responsabililor de la Chișinău, trupurile neînsufleţite ale victimelor accidentului feroviar vor fi aduse în Moldova cu un avion, doar după ce vor fi stabilite toate detaliile cu privire la identitatea lor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam