Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Aprilie 2017 | 14:00
Paştele, sărbătorit de diaspora moldovenească
Moldovenii aflaţi peste hotare se străduiesc în fiecare an, fiecare în felul său, să sărbătorească Învierea lui Iisus Hristos. Ei pregătesc bucate ca acasă şi vin la biserică în noaptea Învierii. Vasile Şestovschi, preotul paroh de la Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din Padova, Italia, povesteşte cum sărbătoreşte diaspora moldovenească Paştele, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„De fiecare dată mă bucur de prezenţa moldovenilor la biserică. Cea mai mare bucurie pentru Dumnezeu şi pentru preoţi este atunci când biserica este plină de credincioşi, cu zâmbete pe faţă şi cu bucurii. Numai aşa pot face o atmosferă de sărbătoare pe deplin şi simţim că suntem uniţi pentru Hristos. Vin ca să sărbătorească Învierea Domnului şi români, ruşi, ucraineni, bulgari”, a spus Vasile Şestovschi.

Preotul a mai menţionat că tradiţional, de Paşti, sunt organizate acte de binefacere pentru persoane nevoiaşe din Republica Moldova, pentru copii orfani din orfelinate, pentru bolnavi, pentru azilul de bătrâni din Chişinău. De asemenea, este organizat un concert dedicat Sfintei Învieri.

Vasile Şestovschi susţine că biserica are un loc foarte important peste hotare. „Este un punct de întâlnire între conaţionalii moldoveni, un punct de sprijin moral, spiritual, chiar şi material pentru fiecare care vine să ceară ajutorul nostru”.

„Noi cei de peste hotare mereu suntem cu gândul acasă şi ne gândim la cei dragi rămaşi în ţară. Fiecare aşteaptă nu doar o felicitare, dar şi o atenţie din partea apropiaţilor. Felicit toţi creştinii din diaspora şi pe cei de-acasă, care mereu cu dor aşteaptă să îi sunăm. Le doresc tuturor ca Învierea să le aducă dragoste şi pace în suflet, în casă şi în societate”, a declarat Vasile Şestovschi. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam