Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Mai 2014 | 12:45
Patru elevi moldoveni participă la cea mai mare competiţie de proiecte ştiinţifice din lume „Intel ISEF 2014”
Patru elevi din Republica Moldova, câştigători ai Concursului naţional de ştiinţe şi inginerie „Mold SEF-2014”, participă în perioada 11-16 mai la finala internaţională Intel ISEF, care are loc la Los Angeles, SUA.
Potrivit Ministerului Educației, din echipa Republicii Moldova fac parte Diana Marusic, elevă în clasa a X-a la LT „Ion Creangă” cu proiectul „Mediul de dezvoltare integrat vocal pentru persoanele cu deficienţe de vedere”; Dumitru Savva, elev în clasa a XI-a la LT „Orizont” cu cercetarea cu privire la integrarea unui limbaj compilat în mediul unui limbaj interpretat pentru obţinerea performanței maxime, precum şi Anastasia Jeleznîi şi Dumitru Gînju, elevi în clasa a X-a la LT „Mihai Marinciuc” şi respectiv în clasa a IX-a la LT „Dante Alighieri” cu proiectul „Viţa de vie sănătoasă fără metale grele”.

Astfel, reprezentanții Republicii Moldova participă pentru a doua oară la cea mai mare competiţie şcolară de proiecte ştiinţifice din lume. La concurs participă peste 1700 de elevi din peste 70 de ţări.

Proiectele celor patru elevi din Republica Moldova au fost acceptate de comitetul ştiinţific al Concursului “Intel ISEF 2014” pentru jurizare. Câștigătorii concursului vor fi anunţaţi pe data de 16 mai curent. 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam