Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 August 2016 | 16:52
Peste 100 de moldoveni cu afaceri în străinătate, întruniţi la Forumul de Afaceri al Diasporei
Oameni de afaceri şi manageri de top ai companiilor din străinătate, originari din Republica Moldova, s-au reunit astăzi la Chişinău, în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului de Afaceri al Diasporei. Autorităţile prezente la întrunire au încercat să-i convingă pe moldovenii stabiliţi peste hotare că-şi pot dezvolta o afacere şi în ţara noastră, relatează Mesager.
Maria Bunici locuieşte în Irlanda de 20 de ani. Deşi are acolo o afacere, femeia a decis să facă ceva şi pentru Moldova, aşa că a elaborat un proiect prin care intenţionează să ridice case pentru moldovenii plecaţi peste hotare, iar fiecare proprietar va contribui financiar la edificarea construcţiilor.

„Casele pe care vrem să le construim nu vor fi scumpe, vom construi un sătuc mic. Toți cetățenii, în special femeile plecate la începutul anilor `90, ele toate vor să se întoarcă acasă”, a spus Maria Bunici.

Să investească în Moldova îşi doreşte şi Igor Ticuş, un moldovean care a reuşit să-şi deschidă o afacere în Rusia. El spune însă că o va face doar atunci când va fi sigur că îşi va putea recupera investiţiile.

„Ar fi bine să găsesc parteneri de încredere, cu care să putem crea o firmă mixtă”, a spus bărbatul.

Autorităţile dau asigurări că vor crea un mediu de afaceri atractiv, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova.

„Tot ce trebuie să facă Guvernul este să transforme Republica Moldova într-un stat de drept, pentru că investițiile vin acolo unde nu există birocrație, acolo unde sistemul justiției este unul corect”, a declarat premierul Pavel Filip, prezent la ceremonia de deschidere a celei de-a doua ediţii a forumului.

„Avem un program pentru tinerii până la 30 de ani, care pot să beneficieze de granturi din partea statului pentru orice start-up, avem un șir de instrumente de instruire”, a afirmat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

„Ne așteptăm că ulterior diaspora să investească la nivel local, la nivel național. E important ca cei care revin au o platformă de dialog cu toți factorii de decizie din Republica Moldova”, a menționat șefa Biroul pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu.

În luna februarie a acestui an, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia Naţională „Diaspora 2025”. Documentul prevede asigurarea drepturilor diasporei, şi oferă mai multe facilităţi care ar crea un mediu favorabil pentru investiţii.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Scriitoarea Tatiana Afanas-Creciun şi-a lansat, de curând, un nou volum de versuri. „Pietre din petale” este un volum antologic, o culegere de lucrări reprezentative ale autoarei. Tatiana Afanas-Creciun a debutat în nul 2011, cu seria de poezii „Roua stelară”, iar în 2013 a primit trofeul „Textiera anului”, pentru versurile piesei „Am uitat să te uit”, interpretată de formaţia Akord. Marţi, 28 martie, discutăm cu autoare despre creaţia ei, la emisiunea „Cine vine la noi?”
Radio Moldova
Radio Moldova va transmite marţi, 28 martie, conferinţa de presă în cadrul căreia preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va face un bilanţ al primelor 100 de zile de activitate de la investirea sa în funcţia de şef al statului.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam