Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 August 2016 | 16:52
Peste 100 de moldoveni cu afaceri în străinătate, întruniţi la Forumul de Afaceri al Diasporei
Oameni de afaceri şi manageri de top ai companiilor din străinătate, originari din Republica Moldova, s-au reunit astăzi la Chişinău, în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului de Afaceri al Diasporei. Autorităţile prezente la întrunire au încercat să-i convingă pe moldovenii stabiliţi peste hotare că-şi pot dezvolta o afacere şi în ţara noastră, relatează Mesager.
Maria Bunici locuieşte în Irlanda de 20 de ani. Deşi are acolo o afacere, femeia a decis să facă ceva şi pentru Moldova, aşa că a elaborat un proiect prin care intenţionează să ridice case pentru moldovenii plecaţi peste hotare, iar fiecare proprietar va contribui financiar la edificarea construcţiilor.

„Casele pe care vrem să le construim nu vor fi scumpe, vom construi un sătuc mic. Toți cetățenii, în special femeile plecate la începutul anilor `90, ele toate vor să se întoarcă acasă”, a spus Maria Bunici.

Să investească în Moldova îşi doreşte şi Igor Ticuş, un moldovean care a reuşit să-şi deschidă o afacere în Rusia. El spune însă că o va face doar atunci când va fi sigur că îşi va putea recupera investiţiile.

„Ar fi bine să găsesc parteneri de încredere, cu care să putem crea o firmă mixtă”, a spus bărbatul.

Autorităţile dau asigurări că vor crea un mediu de afaceri atractiv, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova.

„Tot ce trebuie să facă Guvernul este să transforme Republica Moldova într-un stat de drept, pentru că investițiile vin acolo unde nu există birocrație, acolo unde sistemul justiției este unul corect”, a declarat premierul Pavel Filip, prezent la ceremonia de deschidere a celei de-a doua ediţii a forumului.

„Avem un program pentru tinerii până la 30 de ani, care pot să beneficieze de granturi din partea statului pentru orice start-up, avem un șir de instrumente de instruire”, a afirmat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

„Ne așteptăm că ulterior diaspora să investească la nivel local, la nivel național. E important ca cei care revin au o platformă de dialog cu toți factorii de decizie din Republica Moldova”, a menționat șefa Biroul pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu.

În luna februarie a acestui an, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia Naţională „Diaspora 2025”. Documentul prevede asigurarea drepturilor diasporei, şi oferă mai multe facilităţi care ar crea un mediu favorabil pentru investiţii.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Despre perspectivele, oportunităţile şi avantajele Republicii Moldova în contextul preşedinţiei României în Consiliul Uniunii Europene aflţi astăzi, 21 ianuarie, la Moldova 1 din emisiunea „Vector European” cu începere de la ora 19:55. Invitatul Ludmilei Barbă este Daniel Ioniţă amabasadorul României în Republica Moldova.
Moldova 1
În ospeţie la Moldova 1 vine Larisa Turea, critic de artă, secretar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Invitata emisiunii ne va spune ce spectacole putem vedea în noua stagiune la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. De la ea vom afla cât de des merg oamenii la teatru, în special, tinerii.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam