Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Februarie 2014 | 09:46
Peste 150 de mii de copii au părinţii plecaţi peste hotare
În Republica Moldova, peste 150 de mii de copii sunt separaţi de părinţii plecaţi la muncă peste hotare. Potrivit statisticilor europene, fenomenul copiilor separaţi de părinţi a atins în Moldova unul din cele mai înalte niveluri în ţările din Europa, după România. Datele sunt prezentate în Monitorul Social „Calitatea vieţii copiilor – un factor de impact în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, realizat de IDIS „Viitorul”, informează IPN.
În ultimii ani, în fiecare a cincea familie cu copii, cel puţin un membru se află la muncă în afara ţării. Peste 2/3 dintre aceste familii sunt din mediul rural. Fiecare al cincilea migrant în vârstă de 20-49 ani este părinte a cel puţin unui copil de vârstă preşcolară.

Impactul absenţei unuia sau ambilor părinţi, ca urmare a migraţiei de muncă, asupra copiilor rămaşi acasă se resimte prin creşterea ponderii copiilor cu vârsta între 10-19 ani ce consumă alcool. În anul 2012, 6% dintre copiii rămaşi fără părinţi consumau alcool de două ori pe săptămână, iar în anul 2003 se înregistrau 3%. Totodată, 1/3 din adolescenţi explică absenteismul şcolar prin lipsa controlului parental ca urmare a migraţiei de muncă. Are loc şi creşterea numărului de copii implicaţi în săvârşirea delictelor (în medie cu câte 200 minori în ultimii trei ani).

Majorarea numărului de copii luaţi la evidenţă de către organele tutelare, din anul 1996 până în prezent, a crescut cu peste 54%, înregistrând în 2012 – 3483 copii. În structura copiilor luaţi la evidenţa organelor tutelare anual predomină minorii cu vârsta între 11-15 ani (30,3%), copii din mediul rural (72%) şi băieţi (52%).
 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam