Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Iulie 2014 | 10:57
Peste 400 de afaceri au fost dezvoltate în cadrul programul „PARE 1+1”
Rezultatele activităţii Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”, în I semestru 2014, precum şi aprobarea noilor proiecte investiţionale depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora au fost principalele subiecte abordate la şedinţa de miercuri, 30 iulie, a Comitetul de supraveghere al Programului, condusă de ministrul Economiei, Andrian Candu.
Potrivit raportului, prezentat de directorul ODIMM, Iulia Iabanji, în perioada 2010-2014, ODIMM a încheiat cumulativ, contracte de finanţare nerambursabilă cu 411 întreprinderi create şi dezvoltate din sursele financiare ale lucrătorilor migranţi. Investiţiile beneficiarilor Programului „PARE 1+1” constituie 258,13 milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă acceptată - 76,66 milioane de lei.

Analiza întreprinderilor după domeniul de activitate desfăşurat a relevat faptul că lucrătorii migranţi şi-au investit resursele financiare acumulate peste hotare preponderent în agricultură - 58%, fiind urmate de producere/prelucrare – 20%, servicii – 18% şi alimentaţie publică - 3%.

În cadrul Programului antreprenorii au iniţiat şi dezvoltat noi idei de afaceri care, până la moment, nu erau implementate în ţară. Astfel, întreprinderile din cadrul Programului au fost printre primele care au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei, creşterea şinşilelor, struţilor, viperelor, cultivarea armurariului, paulowniei, creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin crearea de sere, frigidere, mori,  etc.

În ceea ce priveşte aprobarea noilor proiecte investiţionale depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora, Comitetul de supraveghere al Programului a decis aprobarea finanţării a 40 de proiecte.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam