Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Iunie 2015 | 09:46
Peste 5000 de persoane au luat parte la Ziua Românilor şi Moldovenilor din Portugalia
În grădinile Muzeului oraşului Lisabona a avut loc de curând Ziua Românilor şi Moldovenilor din Portugalia. La eveniment au fost prezente aproximativ 5000 de persoane, originare de pe ambele maluri ale Prutului.
Evenimentul a reunit cetățenii români și moldoveni în jurul unor momente culturale de mare emoție, prilejuite de evoluția a doi artiști de prim rang, Grigore Lese și Zinaida Bolboceanu, acompaniați de doi instrumentiști de la Chișinău.

„Este un eveniment care a ajuns deja la a patra ediție, dar, din an în an, capătă o amploare mai mare, întrucât, la început participau circa 2-3 mii de oameni, pe când acum sunt peste 5000. Este o euforie, o sărbătoare a noastră, a tuturor, pe care o așteptăm an de an, pentru ca să spunem lumii întregi în glas tare – suntem un unic popor, avem aceeași limbă, limba română. Vrem să demonstrăm că avem ceva de spus, avem o cultură bogată cu care ne mândrim”, a declarat pentru Radio Moldova Actualități Rodica Gherasim, președinta Asociației „Miorița”.  
 

Programul Zilei Românilor și Moldovenilor din Portugalia a prevăzut și o componentă culinară, care a fost asigurată cu concursul asociațiilor „Fronteiras Encantadas”, „Mondo Feliz”, „Fratia”, „Mica Românie”, „Trei Culori”, „Centrul Cultural Moldav”, „Miorița” și „Busuioc”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam