Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Aprilie 2014 | 12:02
Pictori moldoveni: Republica Moldova se regăseşte în picturile noastre
”La Chişinău, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc inaugurarea expoziţiei artiştilor plastici moldoveni, stabiliţi cu traiul la Sankt Petersburg, Federaţia Rusă - un eveniment în premieră pentru Republica Moldova. Aceasta este prima expoziţie organizată vreodată în ţară, cu participarea exclusivă a artiştilor moldoveni, membri ai diasporei din Rusia.
„Școala de pictură de la Chișinău și-a pus amprenta asupra noastră. Folosim în lucru culorile calde, acest lucru este remarcat la Sankt Petersburg. Deși suntem plecați din țară, în lucrările noastre oricum se regăsesc peisajele ei, dealurile, pământul, natura. Toată lumea când vede picturile noastre ne spune că vrea să viziteze Republica Moldova”, povestește pictorița Luminița Tăbârță.

„Mă bucur nepus de mult că am reușit să ajungem cu bine la Chișinău, să mă aflu acasă și că am reîntâlnit aici colegii, rudele, familia. Am venit cu 40 de lucrări grafice, majoritatea le regăsiți aici, la expoziție, dar am de gând în luna septembrie să organizez la Chișinău o expoziție personală cu mult mai multe lucrări, inclusiv realizate în ulei” spune pictorița Larisa Telepan.Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), a declarat la inaugurarea expoziției că realizarea acestui vis a durat doi ani şi nu s-ar fi întâmplat nici acum fără implicarea directă şi suportul diasporei din capitala de nord a Rusiei. „Un exemplu demn de urmat şi în alte state, dar mai ales pentru noi, la Guvern. Sper sa reuşim sa avem câteva expoziţii cu ocazia Zilelor Diasporei, pe care preconizăm să le organizăm în perioada 28-30 august” a menționat Victor Lutenco.

Picturile, sculpturile și grafica expuse la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău vor fi accesibile publicului larg până pe 27 aprilie, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. În cadrul expoziției sunt prezentate lucrările artiștilor Botnariuc Sergiu (pictură, grafică); Verdianu Dumitru (sculptură); Kalîn Artur (pictură); Marinuța Aurel (pictură); Nemerenco Nadejda (arte decorative); Tăbîrță Luminița (pictură); Telipan Larisa (grafică); Cebotari Vyaceslav (pictură).


Evenimentul a fost susținut de către diaspora moldovenească din Federația Rusă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam