Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Martie 2014 | 10:38
Platformă online pentru interacţiunea diasporei, subiect discutat la Paris
Oportunitatea creării unei platforme online, care ar permite interacţiunea oamenilor de cultură români din diasporă, precum şi promovarea creaţiilor artistice ale acestora în ţările de origine, au fost printre subiectele discutate de vicepreşedintele Partidului Liberal Reformator, Dorin Duşciac cu preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, în cadrul unei întrevederi, la Paris.
Dorin Dușciac a ținut să aducă mulțumiri președintelui ICR pentru deschiderea manifestată de instituția pe care o conduce față de asociațiile basarabenilor din diasporă.

Părțile au subliniat că, în afara granițelor României și Republicii Moldova, comunitățile emigranților originari din cele două state românești se află în strânsă interacțiune permanentă. În diasporă, frontierele între românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt inexistente și de jure, și de facto. În aceste condiții, este deosebit de important ca instituțiile statului român de peste hotare să nu facă nicio distincție între români și comunitățile acestora, oricare ar fi statul din care ei provin.

Discuțiile s-au axat și pe crearea unei rețele moderne și funcționale a oamenilor de cultură din afara spațiului geografic românesc care va contribui la o mai bună interconectare a valorilor și la o sinergie a inițiativelor culturale românești din întreaga lume.

Potrivit plr.md, întregirea spațiului cultural românesc este deja o realitate în diasporă și, în mare parte, acest lucru a devenit posibil grație activității prodigioase a Institutului Cultural Român. Cu sprijinul activ al ICR, Republica Moldova devine în mod natural parte componentă a spațiului cultural românesc și, implicit, european.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam