Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Ianuarie 2015 | 13:41
Plecarea peste hotare - primul motiv al abandonului şcolar
Plecarea peste hotare împreună cu părinţii este una dintre cele mai frecvente cauze ale abandonului şcolar. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, la începutul anului şcolar 2014-2015, au fost înregistrate 221 de cazuri de abandon şcolar, peste 40% dintre aceşti elevi au plecat peste hotare împreună cu părinţii, informează IPN.
Sociologul asociat al IDIS Viitorul, Diana Cheianu, expert în politici educaţionale, a declarat că în ultimii ani se atestă un număr destul de mare de copii care merg la părinţii plecaţi peste hotare şi sunt integraţi în sistemul educaţional al ţărilor de destinaţie. O parte dintre moldovenii plecaţi peste hotare la muncă s-au integrat în ţările respective şi hotărăsc să-şi reunifice familiile acolo, abandonând idea de a reveni în Moldova.

Interviurile realizate cu aceşti copii şi părinţi arată că în Italia, Franţa, Portugalia şi alte ţări copiii moldoveni se integrează reuşit, au performanţe şi rezultate şcolare bune. Cel mai dificil este la început, când trebuie să facă faţă unor probleme de integrare, mai ales în cazul copiilor adolescenţi.

„Cu cât vârsta copiilor este mai mare, cu atât procesul de integrare este mai dificil. De obicei aceşti tineri consideră că părinţii i-au abandonat prima dată în Republica Moldova, deci ei au rămas singuri, şi-au creat prieteni, o anumită zonă de confort şi luarea acestor copii este considerată ca o a doua trădare. Ei nu o văd ca o reintegrare, pentru că ei se consideră străini. Au fost identificate cazuri când sunt complicate relaţiile dintre părinţi şi adolescenţi şi sunt multe încercări ale părinţilor de a merge cu copiii la psiholog ca să-i ajute în procesul de reintegrare”, a spus Diana Cheianu.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam