Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2014 | 16:25
PLR propune ca cetăţenii din diasporă să voteze timp de două zile
Partidul Liberal Reformator (PLR) a înregistrat o iniţiativă legislativă privind modificarea Codului Electoral. Astfel, PLR propune ca cetăţenii din diasporă să aibă posibilitatea de a vota timp de două zile.
Potrivit unui comunicat de presă emis de PLR, inițiativa legislativă este argumentată prin faptul că, de la an la an, creşte numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, cu domiciliul temporar ori permanent în străinătate. Astfel, în anul 2013, erau plecaţi peste hotarele ţării, pe termen lung, peste 500 de mii de moldoveni sau 12,4% din numărul total al populaţiei.

O motivație expusă de partid este că localităţile în care își au reședința conaționalii noștri se află la distanţe diferite de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Astfel, din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă, a costurilor călătoriilor, dar şi a programului de lucru inflexibil, cetăţenii Republicii Moldova nu reuşesc să îşi exprime dreptul la vot.

Proiectul de lege privind amendarea Codului Electoral, prin care li se oferă cetăţenilor stabiliţi în afara Republicii Moldova posibilitatea de a vota pe parcursul a două zile, este argumentat şi de experienţa ultimelor scrutine electorale, când birourile electorale de peste hotare s-au dovedit a fi nepregătite să facă față numărului mare al doritorilor de a vota.

Ţările care au adoptat legi electorale permisive pentru votul exterior al diasporei sunt Franţa, Argentina, Austria, SUA și altele.
 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam