Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Aprilie 2018 | 11:10
„Poeme ţesute”, expoziţie inaugurată la Strasbourg
O expoziţie de covoare şi costume tradiţionale din Republica Moldova, ci genericul „Poeme ţesute”, a fost inaugurată aseară la Strasbourg, în incinta „Grande Salle de l'Aubette”
Potrivit unui comunicat, emis de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, expoziția însumează covoare și costume tradiționale din Republica Moldova din colecția Complexului de meșteșuguri „Artă rustică” din Clișova Nouă, raionul Orhei, fondat și condus de către Ecaterina Popescu, a cărui obiectiv major este cercetarea, conservarea și valorificarea artei populare autohtone, dar și restabilirea tehnicilor și a motivelor tradiționale de realizare a covoarelor și a costumelor populare.

De rând cu lucrările realizate în secolele XIX-XX, colectate și restaurate de către proprietară, expoziția propune și piese confecționate recent.

Un alt moment de atracție al expoziției îl constituie covoarele de sec. XVIII-XIX din colecția Castelului Mimi.

Viceprimarul orașului Strasbourg, dar și alți invitați s-au arătat foarte interesați de diversitatea covoarelor și costumelor tradiționale, apreciind măiestria, frumusețea și finețea lucrului manual, varietatea, precum și complexitatea tehnicilor de confecționare a acestora.

Expoziția, care are ca scop promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, dar și crearea unor noi punți de comunicare în diasporă, indispensabile păstrării valorilor și tradițiilor noastre comune, va fi deschisă până pe 29 aprilie.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam