Loading
ro ru en




Moldovenii în lume
Loading
27 Februarie 2014 | 11:33
Politica migraţională din Republica Moldova, prezentată la Bruxelles
Experienţa şi viziunea Republicii Moldova asupra migraţiei a fost prezentată la Forumul ”Diaspora&Development” ce a avut loc la Bruxelles, Belgia, la care au participat reprezentanţi ai 30 de ţări. Evenimentul a avut loc sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al României şi al ministrului Delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David.
Potrivit organizatorilor, o atenţie specială a fost acordată celor doi vectori importanţi: comunitățile din diasporă și cele de business. Dezbaterile în cadrul forumului au evidenţiat importanța mobilității forței de muncă și de capital în generarea progresului de dezvoltare.

La evenimentul au fost prezentate cele mai bune practici de politici de migrație. În adresarea sa în cadrul conferinței, Victor Lutenco, șeful Biroului pentru relații cu diaspora (BRD), a descris efectele migrației asupra situației economice și a forței de muncă din Republica Moldova, precum și prioritățile Guvernului în acest domeniu, mobilitatea circulară, protecția socială, reîntoarcerea și reintegrarea migranților.

De asemenea, Victor Lutenco a enumerat posibilitățile de implicare socială și economică a diasporei în dezvoltarea Republicii Moldova. Participanții la conferință au aflat despre planurile BRD pentru anul 2014.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam