Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 August 2014 | 14:05
Politici publice elaborate în cadrul unui seminar cu participarea diasporei
Seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova” organizat în premieră la Chişinău a reunit 14 tineri din diasporă, care studiază sau muncesc peste hotarele ţării, contribuie la realizarea politicilor publice în domeniile finanţe, economie şi remitenţe; bursa de valori; pensii şi energetică, alături de funcţionarii publici din Guvern. Astfel, membrii diasporei economice vin cu 11 soluţii la probleme stringente din Republicii Moldova, precum dependenţa de importul tuturor surselor primare de energie; pensiile mici; pierderile înalte acumulate de producătorii agricoli în urma calamităţilor naturale.
„Seminarul de politici publice este un eveniment inovativ nu numai pentru Republica Moldova, ci și pentru țările care au un număr mare de cetățeni stabiliți în afara țării”, a menționat șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), Victor Lutenco. Potrivit oficialului, „ceastă practică bună de lucru dintre BRD și profesioniști de renume din diasporă poate fi și este extinsă asupra întregului Guvern”. „Fiecare minister sau instituție, poate beneficia de expertiza și abilitățile cetățenilor noștri în elaborarea de politici, cu atât mai mult cu cât avem grupuri foarte active, care doresc să se implice și să ofere suportul lor intelectual”, a conchis Victor Lutenco.Seminarul de politici publice „Diaspora Economică pentru Moldova” are drept scop valorificarea  experienței internaționale a membrilor diasporei în identificarea problemelor social-economice din țara lor de origine, dar și a soluțiilor, care ar ajuta Guvernul Republicii Moldova la rezolvarea acestora. Lansarea seminarului a avut loc în prezența prim-ministrului Iurie Leancă, a membrilor diasporei, reprezentanților autorităților publice centrale, experților locali, mass-media.

„Vorbind în termeni economici, capitalul uman este averea cea mai importantă a unei naţiuni, iar Moldova are norocul ca o parte din acest capital să fie plasat şi chiar investit la multe centre cu renume mondial de prestigiu. Diaspora deja a contribuit pe multiple căi la dezvoltarea Republicii Moldova şi la progresul ţării pe parcursul său european, dar contribuţia diasporei poate fi nu doar financiară, ci şi prin idei care pot fi cu mult mai valoroase decât banii”, de această părere este Ghenadie Creţu, reprezentant al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.„Participăm la mai multe iniţiative nobile, dar seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova” este unul deosebit pentru că este un eveniment care nu are istorie. Iniţiativa a venit în urma câtorva dezbateri, ne bucurăm că avem un şir de politici publice în prelucrare, iar, probabil, spre sfârşitul acestei conferințe nu vom avea un set de politici publice de implementat, suntem la o etapă incipientă” a menţionat Viorel Roşcovan, profesor la Universitatea Erasmus din Olanda.

Reprezentantul diasporei a subliniat că în cadrul seminarului vor demara anumite discuţii, iar spre sfârşit, urmează a fi prezentate „câteva politici publice care să genereze creşterea economică a Republicii Moldova”.Participanții la seminar au fost selectați în urma unui concurs de propuneri de politici publice în domeniile de referință, de către echipa de organizare a seminarului, din care fac parte membrii grupului Diaspora Economică pentru Moldova și BRD.

Tinerii care au elaborat politicile publice studiază sau muncesc în țări precum Olanda, Franța, SUA, Letonia, Marea Britanie, Germania și Polonia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam