Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Aprilie 2014 | 16:49
Portugalia: Poveşti româneşti povestite la o şezătoare
Poveştile tradiţionale româneşti, parte a tezaurului poporului nostru, prezintă interes nu doar pentru copii de aici, dar şi pentru copiii migranţilor moldoveni din Portugalia. Astfel, Asociaţia culturală ”Busuioc” a organizat, recent, o şezătoare cu poveştile lui Ion Creangă.
Solicitată de trm.md, Mariana Păduraru, preşedintele Asociaţiei "Busuioc" din Setubal, ne-a comunicat că deși această organizație are doar un an de la finanțare a reușit să realizeze multe activități.

”Principalii artiști la șezătoarea petrecută cu genericul ”Din inimă și suflet” au fost grupul de copii ”Fluturașii”, format pe lângă această asociație la începutul acestui an. Ne bucurăm foarte mult pentru că avem rezultate vizibile: în doar trei luni copiii vorbesc limba română foarte bine. Sunt copiii conaționalilor noștri născuți în Portugalia care vorbesc în societate doar limba portugheză. Doar în zilele de sâmbătă avem patru ore când exersăm cu ei limba română”, a menționat pentru trm.md, Mariana Păduraru.Preşedintele asociaţiei "Busuioc" din Setubal ne-a mai împărtășit că astfel se încearcă perpetuarea valorilor și transmiterea lor de la o generație la alta. ”Tradițiile, datinile și obiceiurile noastre trec ca un fir roșu prin viață așa că dorim ca acest fir să strălucească mai tare în sufletele copiilor noștri. Să nu uităm cine suntem, de unde venim și încotro mergem”, a adăugat moldoveanca.

Reprezentanta Asociației culturale ”Busuioc” a menționat susținerea oferită de ambasadorul Moldovei în Republica Portugheză, Valeriu Turea.


Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam