Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Aprilie 2016 | 11:15
Posibilităţile de revenire acasă a tinerilor moldoveni stabiliţi în Germania, discutate în cadrul unui seminar de informare
Posibilităţile de revenire acasă a migranţilor moldoveni stabiliţi în Germania, precum şi situaţia actuală a pieţei muncii din ţara noastră au fost discutate de un grup de tineri originari din Republica Moldova care au participat la cea de-a treia ediţie a seminarului „To stay or to return”. Evenimentul dedicat studenţilor, absolvenţilor şi profesioniştilor moldoveni şi-a desfăşurat lucrările în perioada 8-10 aprilie, în oraşul Bonn.
„Programul nostru global se numește „Migrație pentru Dezvoltare”, iar în Moldova avem dezvoltate două instrumente, primul și cel mai important se adresează tinerilor specialiști, studenților, absolvenților  care au petrecut unul sau doi ani în Germania și au acumulat experiență profesională și se gândesc să se reîntoarcă în Republica Moldova. Beneficiarii programului vor putea afla mai multe despre situația de pe piața muncii din Republica Moldova, care ar fi suportul financiar care ar putea să-l obțină, posibilitatea de a participa la cursuri de dezvoltare profesională”, a menționat managerul de proiect al Centrului pentru Migrație Internațională și Dezvoltare (CIM), Laura Cioclea.

Solicitată de TRM.MD, Luminița Alexăndreanu, corespondent netitular al Radio Moldova în Germania, în cadrul seminarului invitații au aflat răspunsuri la mai multe subiecte de interes precum: factorii care ar trebui să fie luați în considerare de migranții moldoveni care revin acasă, ce ajutor pot obține, care sunt condițiile de muncă în Germania, precum și detalii cu privire la Programul Guvernului german, care are drept scop integrarea experților în activități de cooperare pentru dezvoltare în țările lor de origine.

„ Mulți dintre tineri nici nu intenționează să revină în țară, probabil că vor să se afirme în Germania. Cum le-am spus și lor, pentru noi este important să se afirme undeva, să fie oameni la locul lor, oameni de succes. Ei pot ajuta Republica Moldova de oriunde, uneori se pot face lucruri pentru Republica Moldova și din alte părți, dar important e să se păstreze această legătură sentimentală cu țara din care ai plecat, să nu se detașeze de ea”, a declarat ambasadorul Moldovei la Berlin, Oleg Serebrian.   

Dumitru Hioară, un tânăr originar din țara noastră care a absolvit o universitate germană, prezent la eveniment, a remarcat că în cadrul seminarului a găsit răspunsuri la mai multe subiecte de interes, informație care îi va fi utilă atunci când va dori să se reîntoarcă în Republica Moldova.

„Sunt stabilit aici de ceva vreme, am un job destul de bun, dar întotdeauna există acea legătura cu patria. Mi-a fost foarte interesant să aflu ce oportunități sunt de a mă implica de la distanță, aflându-mă aici, în Germania, și care ar fi oportunitățile dacă decid să mă întorc în țară”, a remarcat Dumitru.

Mai mulți dintre tinerii prezenți la eveniment au subliniat că informațiile oferite au fost foarte utile și sunt motivați astfel să revină în țara lor de origine.

Organizatorul seminarului „To stay or to return” a fost Centrul pentru Migrație și Dezvoltare (CIM). În Republica Moldova, CIM își desfășoară activitatea din anul 2011, iar în această perioadă, de suport în procesul de revenire au beneficiat 16 persoane înalt calificate.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam