Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Noiembrie 2017 | 17:12
Poveştile lui Ion Creangă pentru copiii din diaspora
Copiii conaţionalilor noştri stabiliţi în Spania, Italia şi Portugalia au simţit suflul unei adevărate copilării, după ce au urmărit spectacolul „Capra cu trei iezi”, jucat de actorii Teatrului Republican pentru Copii „Licurici”. Spectacolele au trezit emoţii deosebite şi în rândul părinţilor care au crescut cu poveştile lui Ion Creangă.
Padova, Ravenna, Milano sunt orașele care au adunat sute de copii din diasporă. Mulți dintre ei s-au născut în țările în care s-au stabilit părinții lor, iar despre poveștile lui Ion Creangă nici nu au auzit. Cu o română influențată de fonetica limbilor italiană, portugheză sau spaniolă, copiii au declamat la unison că le-a plăcut povestea.
 
„Un spectacol binevenit. Pot să spun doar un singur lucru că vă vrem mai des aici”, au menționat părinții.
 
Turneul actorilor în Europa a durat zece zile. Acesta a fost organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Acţiunea a fost sprijinită de comunităţile de moldoveni stabiliţi peste hotare precum şi de misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. 
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam