Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Martie 2014 | 14:03
„Povestea Mărţişorului” la Bruxelles
În prima zi de primăvară, Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles a fost gazda unui eveniment cu genericul „Povestea Mărţişorului”.
Astfel, organizatorii, Institutul Cultural Român din Bruxelles și Ambasadele Republicii Moldova şi Bulgariei, și-au dorit să perpetueze tradiţia şnurului alb-roşu purtător de noroc, comună României, Republicii Moldova, Bulgariei, Serbiei și Macedoniei.

Invitata evenimentului, Doina Isfanoni, cercetător-etnolog la Muzeul Național al Satului „Dmitrie Gusti”, a povestit  publicului despre semnificaţia şi tradiţiile de Mărţişor din zona balcanică.

Publicul prezent a asistat la un program multicultural oferit de dansatori bulgari, membri ai Asociaţiei „Orpheus” și a primit în dar mărţişoare împletite cu multă măiestrie de copiii din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Povestea europeană a Mărţişorului la Bruxelles vine în sprijinul demersului României și al Republicii Moldova ca această străveche tradiţie să fie inclusă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam