Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Februarie 2014 | 12:25
Poveşti basarabene pentru copiii moldovenilor din Canada
Aliona Munteanu, concetăţeancă de-a noastră stabilită cu traiul în Canada, a lansat proiectul „Ora Poveştilor”. Astfel, copiii migranţilor moldoveni au posibilitatea să asculte poveşti populare, prezentate de actriţă, în fiecare zi de duminică a lunii februarie. Mai multe detalii aflaţi din interviul acordat pentru Radio Moldova.
- Ce prezintă proiectul „Ora Poveştilor”?

- În fiecare duminică din luna februarie, la Biblioteca Națională din Montreal, va avea loc „Ora Poveştilor”. Astfel, copiii sunt invitaţi să asculte două poveşti în limba română şi o poveste în limba franceză. De fiecare dată, va fi o tematică specifică. De exemplu, în prima duminică, copiii au fost îmbrăcaţi în haine naţionale, în a doua – vor fi prinţi şi prinţese, apoi vor fi deghizați şi în piraţi, iar în ultima duminică, vom îmbrăca straie alb şi roşu pentru că ne apropiem de luna martie. Deşi suntem departe de casă, respectăm tradiţiile şi obiceiurile noastre. Eu, cel puţin, încerc să le transmit acele valori ale noastre prin „Ora Poveştilor”.

- Care sunt poveştile pe care alegeţi să le prezentați micuţilor din Canada?

- Mama mea, fiind bibliotecară în satul Zaim, mi-a expediat mai multe cărţi cu poveşti. Astfel, le putem prezenta chiar poveşti basarabene. Eu sunt cea care selectează poveştile, eu îmi aleg repertoriul. Prezentarea e foarte animată, cu multe marionete. Totul e foarte dinamic. Sunt deja doi ani de zile de când promovăm acest proiect.

- Cât de receptivi sunt copiii la „Ora Poveștilor”?

- Copiii sunt foarte mulţumiţi. Mă bucur că şi departe de casă sunt apreciată de comunitatea noastră. Întotdeauna este plină sala şi asta mă bucură foarte mult . Chiar şi unii copiii originari din Quebec au venit să asculte poveşti basarabene la „Ora Poveştilor”.

- Ce alte activităţi ai programate pentru luna februarie?

- Pe 3 februarie va avea loc una dintre cele mai importante audiţii din viaţa mea. Este o oportunitate oferită actorilor veniţi din diferite ţări, imigranţilor. Iar în juriu vor fi 50 dintre cei mai importanţi regizori şi producători din Quebec. Din acest motiv m-am pregătit foarte intens, în fiece seară am repetiţii. Această audiție o sa îmi deschidă foarte multe uşi în Canada. Doamne ajută să duc faima Moldovei cât mai departe!

- Ce urmează să prezinţi  în cadrul acestui concurs?

- Pregătesc două secvenţe de teatru: prima secvenţă este din piesa „Cine este acest Ionesco?”. În această secvență eu voi juca rolul unei bone foarte zglobii, voi cânta o melodie în română, la un moment dat. Iar a doua secvenţă de teatru este ruptă din piesa „Pescăruşul” de Cehov. Îmi place foarte mult piesa şi joc un personaj dificil, dar îmi reuşeşte foarte bine să joc acest rol, sper să placă şi juriului.Aliona Munteanu s-a născut în satul Zaim din raionul Căuşeni în familia lui Nicolae, (muzician) și Nina Munteanu (bibliotecară). După ce a absolvit gimnaziul din sat, Aliona a mers la studii în România. În perioada 1999-2003, ea a învățat la liceul „Stefan Procopiu” din Vaslui, apoi, între anii 2003-2004 a studiat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2004-2007, studiază și absolvește facultatea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Moldoveanca a jucat în mai multe producţii cinematografice printre care filmul „Schimb Valutar” în regia lui Nicolae Mărgineanu.

  
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam