Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Ianuarie 2014 | 11:43
Premierul i-a îndemnat pe conaţionalii din Olanda să revină în Moldova
Moldovenii din Olanda s-au întâlnit cu premierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Reprezentanţii comunităţii moldovenilor s-au interesat, în special, de reforma educaţiei din Republica Moldova.
Evenimentul s-a desfășurat în sediul inaugurat al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, unde mai bine de 50 de reprezentanți ai comunității moldovenilor au venit să discute cu Premierul Iurie Leancă, aflat într-o vizită în Olanda.

Premierul i-a îndemnat pe conaționalii noștri să revină în Republica Moldova, menționând proiectele care vin în ajutorul migranților moldoveni întorși acasă pentru a-și crea afaceri. Prim-ministrul s-a referit şi la crearea locurilor de muncă în Moldova şi domeniile în care se atestă o insuficiență de specialiști calificați. „Vă doresc să vă clădiți un pod de revenire acasă”, a spus Iurie Leanca.Potrivit unui comunicat de presă, şeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre întrevederile pe care le-a avut la Haga. „Avem o susținere enormă din partea autorităților olandeze. Amsterdamul se pronunță pentru scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni și este dispus să ne ofere ajutor în mai multe domenii”, a afirmat Premierul.

Premierul i-a îndemnat pe conaționalii noștri să revină în Republica Moldova, menționând proiectele care vin în ajutorul migranților moldoveni întorși acasă pentru a-și crea afaceri. Prim-ministrul s-a referit şi la crearea locurilor de muncă în Moldova şi domeniile în care se atestă o insuficiență de specialiști calificați. „Vă doresc să vă clădiți un pod de revenire acasă”, a spus Iurie Leanca.Vicepremierul, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a subliniat că următorul obiectiv al Ministerului pe care îl conduce este negocierea unui acord de protecție socială cu Olanda. „Sunt sigură că vom obține aviz pozitiv în acest sens”, a punctat ministrul.

Potrivit datelor oficiale, majoritatea reprezentanților comunității moldovenilor din Olanda sunt studenți la Universitățile din Rotterdam, Haga, Amsterdam și Groningen. O mare parte activează în domeniul financiar, fiind angajați ai unor companii mari.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam