Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Aprilie 2014 | 10:03
Presa italiană: Zi istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova
Zi istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova, cel puţin pentru cei care privesc dincolo de graniţele lor” astfel a catalogat ziua de 28 aprilie 2014, presa italiană.
„Sunt foarte mulțumită de faptul că deplasările fără vize au devenit o realitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Această decizie va facilita contactele și consolidarea legăturilor de afaceri, sociale și culturale, relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. De asemenea, relația mai strânsă cu UE va aduce beneficii tangibile pentru toți” a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, menționează  stranieriinitalia.it.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, în ultimii patru ani, cererile de vize de scurtă ședere în spațiul Schengen de către cetățenii Republicii Moldova au rămas stabile, între 50 mii și 55 de mii pe an. În aceeași perioadă , rata de eșecuri de aplicații a fost redus în mod semnificativ, de la 11,4% în 2010 la 4,8% în 2013.

Liberalizarea regimului de vize în spațiul Schengen a fost un motiv de bucurie și pentru moldovenii din diasporă. „Sunt ani de așteptare a acestui moment, este o recunoaștere importantă pentru Republica Moldova” a menționat Vitalie Ciobanu, președinte al  Asociației „Dacia”, Roma.

La întrebarea dacă sunt așteptate sosiri în masă, Vitalie Ciobanu a menționat pentru presa italiană, că cine a avut intenția să vină, deja a ajuns în Italia după ce a luat cetățenia română. Moldoveanul a subliniat că liberalizarea vizelor va oferi mai multe oportunități în special celor care vor să își viziteze rudele stabilite peste hotare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam