Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Ianuarie 2014 | 14:02
Presa: România - poartă de intrare în UE pentru moldoveni
România nu trebuie să devină poarta de intrare în UE prin acordarea cu mărinimie a cetăţeniei solicitanţilor din Republica Moldova, notează Agerpres.
Potrivit cotidianul ”Die Welt”, miniştrii de interne ai landurilor germane sunt alarmaţi şi se tem de mai multă migraţie a săracilor sau chiar de abuzuri din partea delincvenţilor.

Ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, a explicat faptul că cetăţeni moldoveni se bucură astfel de dreptul de a circula liber ca orice cetăţean european, ”cu toate consecinţele pe care noi le trăim acum în legătură cu migraţia sărăciei din România şi Bulgaria. Situaţia este în plus înrăutăţită, susţine Herrmann, de faptul că grupări de delicvenţi se pot ocupa de falsificarea documentelor, pentru a uşura primirea cetăţeniei româneşti. Mă aştept ca România să-şi asume rapid răspunderea în UE şi să pună capăt ”comerţului înfloritor cu paşapoarte UE”.

La rândul său, ministrul de Interne din Saxonia, Markus Ulbig, a lansat de asemenea câteva avertismente: ”Libertatea de mişcare în UE nu trebuie să devină un model de afaceri nejustificat. Germanii vor reguli şi controale clare de la noul Guvern de la Berlin, recent format”. Ulbig susţine că este de datoria UE să sprijine state nou intrate pentru construcţia unei administraţii corecte a statului de drept. El consideră că delăsarea în chestiunile de siguranţă a cetăţenilor este în măsură să pună la îndoială aprecierea generală a UE.

Die Welt constată că Bucureştiul a acordat cetăţenia unui număr de 152.000 de străini, majoritatea din Republica Moldova, numai între 2011 şi 2012. 112.000 dintre aceştia, moldoveni, au cerut şi un paşaport, cu care se pot mişca liber şi munci în Uniunea Europeană. Cotidianul german aminteşte că preşedintele României, Traian Băsescu, a apreciat că se aşteaptă la până la 800.000 de solicitări pentru cetăţenie din partea Republicii Moldova, care are aproximativ 3,5 milioane de locuitori. Pe de altă parte, aminteşte cotidianul german, obţinerea cetăţeniei române este posibilă în urma unor prevederi legale pentru cei care au avut paşaport românesc cu până la a treia generaţie.

Pentru mulţi moldoveni, paşaportul ţării vecine este un bilet pentru muncă legală în Europa. Salariul minim în Republica Moldova este de aproximativ 150 de euro, astfel că mulţi moldoveni muncesc deja în UE, în special în Italia.

Die Welt observă că guvernul României are mai multe ţinte cu acordarea cu mărinimie a paşapoartelor. Acordarea cetăţeniei moldovenilor duce şi la creşterea populaţiei româneşti, ceea ce înseamnă mai multe fonduri de la UE. Cetăţeniei poate dura şi mai mult de un an, însă unele media observă că formalităţile pot fi „grăbite” pentru sume până la 1.500 de euro, consideră cotidianul german.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam