Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Martie 2014 | 10:35
Preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia a devenit Consul onorific în statul norvegian
A fost învestit în funcţie primul consul onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei. Anunţul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova în Suedia, Finlanda şi Norvegia, cu sediul la Stockholm, titrează jurnaldenord.info.
Funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova va fi exercitată de jurista Esenia C. Steckmest, preşedinta „Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia” şi liderul diasporei moldoveneşti din această țară, mai scrie publicația românească din Norvegia.

Rolul noului consul onorific este de a oferi asistenţă şi consultanţă cetăţenilor moldoveni și de a proteja drepturile şi interesele cetățenilor noștri stabiliți în Norvegia. De asemenea, va sprijini promovarea intereselor Republicii Moldova în Regatul Norvegiei, în special în domeniile economic, comercial, investiţional, tehnic, ştiinţific, cultural şi turistic, precum şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între cele două state.

Atribuţiile consulului onorific nu vor cuprinde acţiuni care implică exercitarea autorităţii de stat cum ar fi cele referitoare la cetăţenie, vize, paşapoarte, acte de stare civilă, încasarea taxelor consulare pentru serviciile prestate, precum şi orice alte activităţi de acest gen, toate aceste atribuţii ținând de competenţa Ambasadei.

În schimb, consulul onorific va asigura informarea cetăţenilor moldoveni despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, va putea colecta dosare de solicitare a diverselor servicii consulare, pe care ulterior le va înmâna Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm spre soluționare.

Primul consul onorific al Republicii Moldova la Oslo are 35 de ani și locuiește în Norvegia din anul 2003. A absolvit Facultatea de Drept, secția Drept Internațional, a Universității de Stat din Moldova și are studii de business si management urmate în Norvegia . Este căsătorită și are trei copii. Activează în calitate de consultant juridic la una dintre cele mai renumite companii internaționale de avocatură.

De asemenea, Esenia Steckmest este câștigătoarea premiului norvegian „Imigranți de succes” și face parte din Consiliul de Administrație al „Rețelei imigranților de succes din Norvegia”. Este președinta „Asociației Moldovenilor din Norvegia”, desfășoară diverse activități sociale și economice, este implicată în numeroase acțiuni de voluntariat, atât în Norvegia, cât și în Republica Moldova.

„Am primit cu încântare, dar și cu mare responsabilitate, misiunea de a reprezenta țara natală, Republica Moldova, în relația cu partenerii norvegieni. Îmi propun, drept sarcină prioritară, intensificarea relațiilor de prietenie între aceste state, stimularea, facilitarea, intermedierea și sprijinirea multiplelor contacte între instituții și personalități din Republica Moldova și Regatul Norvegiei. Am în vedere, în primul rând, domeniile economic, politic, social, cultural, turistic, sportiv, dar și altele”, a declarat pentru Jurnal de Nord noul consul onorific al Republicii Moldova.

„În același timp, voi oferi asistență consulară persoanelor originare din Republica Moldova care locuiesc permanent sau temporar în Norvegia, încercând să facilitez colaborarea cu Ambasada noastră din Stockholm. Nu în ultimul rând, în noua calitate de consul onorific, doresc să continui buna cooperare cu Ambasada României la Oslo și cu asociațiile și instituțiile românești existente în Norvegia”, a mai menționat Esenia Steckmest.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam