Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Iunie 2014 | 12:00
Prevederile Acordului de Asociere cu UE, abordate de premierul Leancă cu diaspora din Franţa
Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit, în seara zilei de 16 iunie, cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Franţa. Conaţionalii noştri au discutat cu Premierul Iurie Leancă şi cu membrii delegaţiei guvernamentale, aflaţi într-o vizită oficială la Paris, despre relaţiile moldo-franceze, dar şi situaţia din ţară.
Majoritatea întrebărilor s-au referit la paşii pe care îi va întreprinde Republica Moldova după semnarea Acordului de Asociere şi felul în care vor fi susținuţi întreprinzătorii şi fermierii, pentru ca aceştia să se poată bucura de posibilităţile oferite de aderarea la Zona de Liber Schimb. O altă temă a ţinut de siguranţa energetică şi de reorientarea ţării noastre spre energia regenerabilă.Reprezentanţii diasporei au mai pus în discuţie aspecte legate de protecţia socială, atragerea investiţiilor franceze, dar şi de modul în care moldovenii stabiliţi în afară ar putea să susţină transformările la nivelul instituţiilor statului şi din economie.

Prezenţă cetăţenilor Republica Moldova în Franţa este numeroasă. Cifra neoficială e de circa 40.000, o mare parte fiind studenţi şi persoane înalt calificate angajate în câmpul muncii. În Franţa activează 19 asociaţii ale comunităţii de moldoveni.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam