Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Ianuarie 2015 | 14:33
Prima carte din Moldova tradusă în limba neerlandeză, lansată la Bruxelles
În sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles a avut loc o seara de poezie cu participarea poetului din Republica Moldova, Nicolae Spătaru. Evenimentul a avut loc la 16 ianuarie şi a fost prilejuit de prezentarea antologiei „O floare de sânge cu petale ninse” de Arcadie Suceveanu (Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes) - prima carte de literatură din Republica Moldova tradusă în limba neerlandeză.
Publicația cuprinde versuri a zece poeți contemporani din Republica Moldova: Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Diana Iepure, Aura Maru, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Arcadie Suceveanu. Traducerea versurilor a fost făcută de cunoscuții traducători flamanzi: Jan Willem Bos şi Jan H. Mysjkin.

Culegerea a fost prezentată în seara premergătoare și la Poëziecentrum din Gent, în prezența poetului Nicolae Spătaru și a celor doi traducători. Traducătorii Jan Willem Bos şi Jan H. Mysjkin și poetul Nicolae Spătaru au citit poeme în română şi neerlandeză, iar directorul ICR Bruxelles, Robert Adam, organizatorul evenimentului, a subliniat importanța promovării culturii și literaturii din Republica Moldova pentru reîntoarcerea țării noastre în spațiul cultural european.

Antologia dedicată poeziei din Republica Moldova constituie o premieră în spaţiul literar neerlandofon și continuă seria de volume de poezie românească publicate de Poëziecentrum cu concursul ICR Bruxelles.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam