Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Februarie 2014 | 08:52
Prima Convenţie moldo-americană, lansată la Washington
La Washington, a avut loc prima Convenţie Moldo-Americană, eveniment ce a întrunit. La 25 februarie, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale americane şi din Republica Moldova, ONG-uri ce desfăşoară programe în Republica Moldova şi în regiune, precum şi originari din Republica Moldova, stabiliţi cu traiul în Statele Unite.
La eveniment au luat parte președinte Parlamentului, Igor Corman și președintele Grupului parlamentar Moldova-SUA,Valeriu Ghilețchi, precum și Igor Munteanu, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii și Mexic. Comunitățile de imigranți din Republica Moldova au fost reprezentate de Petru Cioclea, vice-președintele Asociației Bisericilor Moldovenești din SUA și Canada și de Lilian Gaibu, Președintele Asociației Moldovenilor din Chicago.Potrivit organizatorilor, Convenția Moldo-Americană a fost lansată pentru afirmarea unui angajament public în susținerea Republicii Moldova în procesul de consolidare a democrației, statului de drept și a dezvoltării economice.

Directorul Oficiului pentru Moldova, Ucraina, Belarus din cadrul Departamentului de Stat, Michael Scanlan, a exprimat angajamentul SUA în soluționarea conflictului transnistrean, afirmând că în Europa nu este loc pentru hotărâri artificiale. „Integrarea europeană este cel mai bun garant pentru un viitor prosper al Republicii Moldova”, a mai spus oficialul din cadrul Departamentului de Stat.

„Moldova are nevoie de investiții în infrastructură, să-și consolideze capacitatea instituțională, să  îmbunătățească climatul invesțional și să-și păstreze cel mai important capital al său, oamenii,” a subliniat Lilia Burunciuc, fost vice-guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.În închiderea lucrării convenției organizatorii au lansat invitația tuturor celor prezenți la următoarea ediție a Convenției Moldo-Americane 2015 la Chicago.

Organizatorii evenimentului sunt: președintele Asociației Moldovenilor din Chicago, Lilian Gaibu, Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova și Elena Drăgălin, preşedinta organizaţiei Moldova AID.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam