Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Aprilie 2016 | 16:20
Primele 11 proiecte finanţate în cadrul programului „Diaspora Engagement Hub” vor prinde viaţă
Comisia de evaluare şi selectare a proiectelor depuse în cadrul programului de granturi „Diaspora Engagement Hub”, format din trei subprograme - Reîntoarcerea Profesională a Diasporei, Proiecte Inovatoare ale Diasporei şi Parteneriate Tematice Regionale, a selectat 11 dosare din 32, depuse în perioada 12 februarie - 31 martie.
Astfel, în cadrul subprogramului Reîntoarcerea Profesională a Diasporei, Tudor Spătaru (SUA) și Alla Roșca (SUA) vor primi câte 2000 de franci elvețieni fiecare, cu scopul de a încuraja transferul de capital uman și de experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, prin intermediul reîntoarcerii profesionale pe termen scurt (2 săptămâni – 2 luni).

În cadrul subprogramului Proiecte Inovatoare ale Diasporei, Nata Albot (Canada), Natalia Ghilașcu (SUA), Nicu Știrbeț (Marea Britanie), Marcel Lazăr (România), Ion Lazarenco (Irlanda), Valeria Șvarț-Groger (Germania) și Denis Roșca (Republica Moldova) vor primi câte 4000 de franci elvețieni fiecare, pentru a implementa în Moldova proiecte și activități cu caracter inovator, bazate pe transferul de cunoștințe, experiențe și bune practici internaționale.

În cadrul subprogramului Parteneriate Tematice Regionale, grupul de asociații „Pro Diaspora Moldava” din Portugalia, „Moldbrixia” din Italia și Centrul Media pentru Tineri din Moldova vor primi 50 de mii de franci elvețieni, pentru desfășurarea acțiunilor cu caracter socio-comunitar în Moldova. La fel, grupul de asociații „MAD Aid” din Marea Britanie, „Moldova AID” din SUA și „BackPacks For Hope” din SUA vor primi 5000 de franci elvețieni pentru un proiect destinat persoanelor cu dizabilități și comunităților acestora din Moldova.

Programul „Diaspora Engagement Hub” este un program nou de granturi tematice al BRD, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare, inclusiv asociațiilor. Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

Numărul granturilor ce vor fi acordate în anul 2016 este de 39, cu valoarea totală de 125 de mii de franci elvețieni (CHF). După prima evaluare și selecție, în cadrul subprogramului Reîntoarcerea Profesională a Diasporei au rămas 16 granturi. În cadrul subprogramului Proiecte Inovatoare ale Diasporei sunt disponibile nouă granturi. În cadrul subprogramului Parteneriate Tematice Regionale – trei granturi.

Propuneri de proiecte pot fi depuse în continuare, online, pe www.brd.gov.md, până pe 31 martie 2017. Comisia comună de evaluare și selectare a dosarelor OIM/BRD examinează proiectele o dată la două luni, pe parcursul întregii perioade de aplicare. Următoarea ședință va avea loc pe 1 iunie 2016.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam