Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Iunie 2015 | 10:41
Primul forum de afaceri la Pavilionul Moldovei, lansat la EXPO Milano 2015
Primul forum de afaceri la Pavilionul Republicii Moldova în cadrul Expoziţiei Mondiale Milano 2015 a fost lansat miercuri, 10 iunie, de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI). La eveniment au participat 15 companii moldoveneşti din domeniul de agro-procesare şi textilelor, precum şi o serie de companii italiene.
În deschiderea evenimentului, președintele CCI, Valeriu Lazăr, a declarat că pentru Moldova, semnarea Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu UE (DCFTA) înseamnă un proces de transformări profunde, atât la nivelul proceselor de producere, cât și al mentalității, urmând a fi implementate legislația și practicile europene în cele mai diverse domenii.

„Obiectivul CCI este de a susține operatorii economici să beneficieze la maxim de oportunitățile Acordului de comerț liber cu UE, iar misiunea economică la Milano țintește sporirea capacității de export a companiilor moldovenești, prin studierea experienței companiilor italiene, dar și prin oportunitatea de a găsi noi parteneri comerciali”, a declarat Valeriu Lazăr.

În cadrul forumului, operatorii economici moldoveni au avut posibilitatea să-și prezinte produsele și să inițieze discuții cu companiile italiene prezente la forum, după care au vizitat Pavilioanele țărilor participante la Expoziția Mondială de la Milano.

Agenda delegației din Moldova pentru joi, 11 iunie, include întâlniri cu reprezentanți ai unor rețele comerciale la sediul Camerei de Comerț și Industrie Milano, precum și vizita la câteva rețele de supermarket, unde se vor discuta posibile livrări de produse autohtone.

În următoarele zile, misiunea economică va continua cu întâlniri de afaceri în orașele Bologna și Parma, se arată într-un comunicat al CCI.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam