Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Mai 2014 | 11:47
Primul Forum online cu diaspora, urmărit de mii de moldoveni
Mii de cetăţenii moldoveni de peste hotare au avut ocazia să discute cu Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul primului Forum online cu diaspora, desfăşurat în seara zilei de 27 mai. Forumul, organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, a avut loc sub genericul „Europa - acasă!”.
Timp de două ore, premierul  a răspuns la întrebările conaționalilor din peste zece țări. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia, Grecia, Franța, Spania, Portugalia, cei din SUA, Canada, Rusia și Kazahstan. Cele peste 60 de întrebări parvenite în adresa Premierului s-au referit la teme ce țin de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, la problemele sociale ale cetățenilor moldoveni de peste hotare, la potențialul economic al Moldovei în contextul integrării europene, la politica internă a țării și implicarea diasporei în dezvoltarea Republicii Moldova. „Faptul că ne sunteți, virtual sau pe viu, alături dă dovada că vă pasă de ceea ce se întâmplă acasă, că nu sunteți indiferenți față de soarta țării și că sunteți dispuși să vă implicați. Sprijinul dumneavoastră este crucial pentru edificarea viitorului european al Moldovei - pentru a aduce Europa acasă", a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a vorbit despre principalele procese care au loc în ultimii ani în Republica Moldova și despre cele mai importante acțiuni întreprinse de Executiv pentru fortificarea relației cu moldovenii din afara țării. „De facto, pentru prima dată, legile pe care le adoptăm sunt consultate cu cetățenii din diasporă. Și nu mă tem să spun că suntem prima guvernare care a început să discute și să asculte de vocea diasporei. Până acum ați fost foarte necesară mașină de făcut bani. Noi v-am invitat să lucrăm împreună pentru a dezvolta țara, iar opinia dumneavoastră contează", a spus Iurie Leancă.

La fel, conaționali din diasporă au fost invitați ca la 27 iunie, când Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, să se alăture celor de acasă și să marcheze și ei această zi istorică.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, întrebările care nu și-au găsit răspuns în cadrul Forumului, vor fi plasate pe pagina gov.md.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam