Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Mai 2014 | 16:37
Problema migranţilor din Rusia în vizorul conducerii moldoveneşti
Dacă din 20 de mii de cetăţeni care au plecat în zona Schengen fără vize, doar cinci - şase au fost returnaţi acasă, numărul celor reveniţi din Federaţia Rusă e de 10 -15 persoane în fiecare zi. Datele au fost făcute publice de către premierul Iurie Leancă în cadrul primului Forum online cu diaspora.
Cu referire la situația migranților din Rusia, premierul moldovean a menționat că acest fapt este un element care îl îngrijorează și creează probleme cetățenilor noștri, însă deocamdată nu avem soluții, căci soluțiile pot fi doar bilaterale, a subliniat Iurie Leancă.

Reprezentanții diasporei moldovenești din Federația Rusă fiind prezenți la eveniment au adresat o serie de întrebări oficialilor. O moldoveancă stabilită în orașul Kursk s-a arătat interesată care vor fi urmările pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Federația Rusă odată cu asocierea la UE.

În răspuns Leancă a declarat că obiectivul țării noastre este Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că ne dorim o înrăutățirea a relațiilor cu Federația Rusă. Din contra, vom deveni mai stabili și mai previzibili pentru colegii de la Moscova.

„Sper că emoțiile nu vor determina caracterul relațiilor interstatale dintre noi și Federația Rusă, dar și noi și dânșii să ne conducem de logică și rațiune. Vom face tot posibilul ca să nu admitem un scenariu apocaliptic”, a mai adăugat șeful Executivului.

De menționat că răspunsurile la întrebările la care  Iurie Leancă nu a reușit să răspundă în timpul forumului, vor fi postate pe site-ul gov.md.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam