Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Noiembrie 2014 | 11:32
Produse moldoveneşti, prezentate la o expoziţie în Bulgaria
Zece întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului participă cu un stand colectiv la Expoziţia internaţională specializată în domeniul industriei alimentare ”INTERFOOD&DRINKS”, care are loc în perioada 5-8 noiembrie, în oraşul Sofia, Bulgaria.
Fructe uscate, produse de panificație și de cofetărie, lactate, băuturi răcoritoare, miere și produse apicole moldovenești sunt expuse la standul colectiv prezentat de țara noastră. În cadrul manifestării, agenții economici vor organiza degustări de produse și vor avea întrevederi bilaterale de afaceri.
Eduard Cotuna, director unei companii a spus că, speră să-și găsească parteneri pentru a exporta fructe uscate – prune, mere, vișine, cireșe, măceșe. Totodată, întreprinzătorul dorește să procure echipament pentru prelucrarea produselor agricole.

Ana Perstneva, reprezentant al altei companii vrea să inițieze contacte pentru importul materiei prime, să cerceteze piața și să afle preferințele consumatorilor. ”Producem biscuiți, checuri, tarte etc. Dorim să vedem care este oferta producătorilor de peste hotare, ce tendințe și noutăți apar în domeniu. Sper că produsele noastre vor fi pe gustul vizitatorilor”, a menționat întreprinzătoarea.

Participarea lor la expoziție este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, cu scopul de a contribui la promovarea companiilor autohtone pe piața UE, a facilita schimbul de experiență, transferul de know-how și inițierea noilor contacte de colaborare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada ianuarie-august 2014 volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi Bulgaria a constituit 75,4 milioane dolari SUA, fiind cu 5,4% mai mic faţă de perioada similară a anului 2013.

De la începutul anului, alți 47 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia, Polonia, Franța și România.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam