Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Ianuarie 2015 | 15:33
Program transfrontalier pentru şcolile din Moldova
Şcolile din Republica Moldova sunt îndemnate să aplice la un concurs de proiecte iniţiat de Academia Şcolilor din Europa Centrală. Instituţiile care vor prezenta cele mai bune idei vor beneficia de un grant pentru implementarea proiectelor. Propunerile pot expediate până la 15 aprilie 2015.
„Suntem solidari: ne pasă, îndrăznim, ne implicăm!” este tema competiției de anul acesta pentru proiecte școlare transfrontaliere. Inițiativa vine să dezvolte și să implementeze un proiect în colaborare cu parteneri internaționali.

Rețeaua școlară este activă în Europa Centrală și de Sud-Est din 2006, având drept scop promovarea dialogului intercultural în rândul tinerilor. 15 țări sunt implicate în rețea, iar aceasta este susținută de Ministerele Educației din toate țările participante.

„Acest proiect promovează ideea de parteneri egali și responsabilități comune. Datorită caracterului internațional al inițiativei, elevii și profesorii sunt încurajați să privească dincolo de propriile lor vieți și orizonturi. Împrietenirea cu oamenii din alte țări și privirea propriei țări dintr-o altă perspectivă îmbunătățește gândirea critică, empatia, solidaritatea și implică și multă distracție”, explică Robin Gosejohann, manager de proiect la Fundația ERSTE.

Astfel, de la 15 ianuarie școlile interesate sunt invitate să găsească parteneri internaționali și să prezinte o propunere comună de proiect. Apelul se adresează școlilor din țările eligibile cu un grup țintă de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Pagina web care vă ajută să găsiți o școală partener este www.aces.or.at/partnerfinder.

Un comitet internațional va alege și va premia cele mai bune idei, iar câștigătorii vor beneficia de suport pentru implementarea proiectelor lor transfrontaliere. Întâlnirile la nivel internațional cu delegațiile tuturor proiectelor câștigătoare oferă o platformă pentru schimbul și dezvoltarea educațională continuă.

Proiectul are loc pentru a opta oară și aparține Fundației ERSTE și este coordonată de Centrul Intercultural din Viena. Până în prezent, mai mult de 25.000 de elevi și 3.600 profesori au participat la acest program.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam