Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Decembrie 2015 | 13:47
Programe lansate de DPRRP, în sprijinul comunităţilor de români din Ucraina şi Moldova
Aproape un sfert din bugetul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) este dedicat programelor pentru comunităţile de români din Ucraina şi Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Aceste țări sunt extrem de importante pentru România, deoarece  în aceste spații  există o comunitate de aproape patru milioane de români, declarația aparține ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, și au fost făcute în cadrul unei dezbateri consacrate  bursierilor statului român, proveniți  din Republica Moldova și Ucraina.

„Educația stă la baza acestei relații, iar noi, în cadrul departamentului sprijinim proiectele educaționale prin programul „Nicolae Iorga” și participăm la diverse proiecte pentru sprijinul mediului asociativ românesc și pentru sprijinul școlilor românești din spațiul estic”, a declarat Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

„După terminarea studiilor în România, de cele mai multe ori tinerii din Republica Moldova se întorc acasă și se angajează în instituțiile publice, cum ar Ministerul de Externe. În contextul lipsei unei determinări a clasei politice pentru un parcurs pro-european, ei ajung să se decepționeze și căută alte soluții”, a remarcat  politologul Ileana Arachelu. 

„Prima strategie ar fi să încerce să reprezinte Republica Moldova în diverse instituții internaționale, a doua ar fi să se ducă către societatea civilă și a treia, dar într-o măsură foarte mică, să meargă în mediul privat. În același timp, tinerii nu intenționează să-și dezvolte afaceri proprii pentru că știu că corupția este un factor care influențează în mod negativ”, a adăugat Ileana Arachelu.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam