Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Septembrie 2017 | 10:23
Programe şi servicii pentru moldovenii care revin acasă
Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare este publicat astăzi în Monitorul Oficial, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Moldpres.md.
Documentul are drept scop dezvoltarea programelor şi serviciilor destinate cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, prin oferirea suportului necesar la reintegrare.
 
Printre acţiunile preconizate în acest sens se numără: îmbunătăţirea serviciilor de reintegrare şcolară, a programelor pentru tineri şi vârstnici, precum şi a măsurilor de ocupare a forţei de muncă. Alte acţiuni vizează mediatizarea posibilităţilor de accesare a fondurilor financiare destinate cetăţenilor moldoveni care se reîntorc de peste hotare, implementarea şi diversificarea programelor de atragere a remitenţelor în dezvoltarea economiei naţionale.
 
De asemenea, a fost instituit Comitetul interministerial în domeniul diasporei, migraţiei şi dezvoltării şi a fost aprobat mecanismul de coordonare şi implementare a politicii de stat în domeniu de către autorităţile publice centrale şi locale. Astfel, instituţiile responsabile vor aplica abordarea integrată a domeniului diasporei, migraţiei şi dezvoltării în programele de activitate şi vor evalua impactul migraţional.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam