Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Decembrie 2015 | 18:42
Programul PARE 1+1 va fi prelungit pentru următorii trei ani
Programul-pilot pentru atragerea remitenţelor în economie PARE 1+1 va fi extins până în 2018. La propunerea Ministerului Economiei, decizia a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.
Programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ale acestora, care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii. A fost lansat în 2010 și funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în calitate de grant din mijloacele Programului-pilot.

Programul desfășoară activități precum organizarea cursurilor de instruire antreprenoriale, inclusiv distribuirea gratuită a materialelor informative şi de suport, asistarea gratuită a antreprenorilor la iniţierea afacerii şi post-crearea afacerilor, inclusiv elaborarea business planurilor, acordarea granturilor în proporţii de 50% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 200 de mii de lei, efectuarea monitorizării post-finanţare.

Potrivit Ministerului Economiei, din momentul lansării Programului, până în prezent, au fost acordate cumulativ peste 11 mii de consultaţii, au fost desfăşurate 61 cursuri de instruire, la care au participat 1248 de lucrători migranţi şi rude de gradul I a acestora.

Concomitent, au fost încheiate cumulativ 581 de contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori care planifică efectuarea investiţiilor în diverse domenii ale economiei naţionale. Suma granturilor acceptate de Comitetul de Supraveghere constituie 91,17 mil. lei.

Astfel, de la lansarea Programului până în prezent au fost efectuate investiţii în economia țării în sumă de 214,17 mil. lei, iar fiecare leu alocat din acest program urmează să atragă 3 lei investiţii în economia naţională.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam