Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Februarie 2014 | 12:33
Proiect pentru stimularea migranţilor, lansat de Biroul Relaţii Interetnice
Proiectul ”Back2Moldova” orientat spre dezvoltarea relaţiilor calitative cu migranţii moldoveni ce au intenţia de a reveni definitiv sau temporar în Republica Moldova va fi lansat la 21 februarie de către Biroul Relaţii Interetnice.
Prezentarea proiectului ”Back2Moldova” pune accentul pe trei obiective: Personal Project - identificarea, lansarea și promovarea proiectelor personale ale migranților, implementate în Republica Moldova; Knowledge Hub - crearea unor medii optime pentru a asigura transferul de cunoștințe spre țara de origine; Returning Kit - identificarea necesităților celor reîntorși în Republica Moldova și crearea unui portal de informații și instrumente ce i-ar ajuta să gestioneze rapid temele administrative și de re-integrare în societatea din țara de origine, cât și depistarea noilor modalități de informare capilară a migranților în țărilor de destinație.

Potrivit organizatorilor, în majoritatea cazurilor, migrația a fost identificată cu exodul de resurse umane și exodul de creiere, iar revenirea în țara de origine a fost asociată cu necesitatea de re-adaptare a migrantului. Acest proiect propune o abordare diferită a conceptelor specificate anterior, orientându-se spre posibilitățile de valorificare a potențialului intelectual, artistic și antreprenorial al migranților.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam