Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Iunie 2014 | 16:43
Proiecte de mediu implementate de şcoli din Republica Moldova
33 de şcoli din 11 ţări europene şi-au prezentat proiectele de mediu în cadrul celei de-a şasea ediţii a programului internaţional „Şcoli Europene pentru o planetă vie” ce a avut loc în perioada 2-5 iunie în comuna Moieciu de Sus, România. Republica Moldova a fost reprezentată la acest concurs de către Liceul „Orizont” din Chişinău, Liceului „Adrian Păunescu” din satul Căzăneşti, Teleneşti şi Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni.
„Prin intermediul programului „Școli europene pentru o planetă vie” ne dorim să-i învățăm pe elevi că pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care să își susțină opinia în public, motivându-i și pe ceilalți să aibă grijă de mediul înconjurător”, a declarat în cadrul evenimentului Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educație pentru mediu la WWF Austria.

Participanții din 11 țări europene au conlucrat timp de șapte luni la diferite proiecte ecologice. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au făcut cercetări, au discutat cu factorii de decizie și au desfășurat diverse expediții, se spune într-un comunicat al organizatorilor.

Ideile de proiect și realizarea acestora au rezultat din creativitatea elevilor, profesorii și-au susținut elevii doar în rolul de mentor. Pentru evenimentul final, câte un profesor și un elev din fiecare echipă a fost invitat în România, unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocările cu care se confruntă și, mai ales, au învățat unii de la alții.

„Tinerii au puterea de a modela viitorul, așa că ar trebui să îi încurajăm să aibă grijă de mediul înconjurător și sa caute în mod constant soluții creative pentru protejarea lui. Acesta este motivul pentru care Fundația ERSTE susține „Școli europene pentru o planetă vie” și suntem foarte impresionați de angajamentul arătat atât de către elevi, precum și de către profesorii lor ", afirmă Doraja Eberle, membru al Consiliului Fundației ERSTE.

În cadrul inițiativei școlare de mediu „Școli europene pentru o planetă vie”, de la prima ediție și până acum, 5 mii de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, provenind din 11 țări europene au pus în practică proiecte ecologice.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam