Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Ianuarie 2018 | 16:50
Proiectul „ARC muzical-istoric” revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană
„ARC muzical-istoric”, proiectul independent de redescoperire, conservare şi difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual şi cultural în dispariţie al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX - revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană, informează Biroul Relaţii cu Diaspora.
În 15 și 18 februarie 2018, la Sala cu Orgă din Chișinău, muzicieni renumiți din Franța, acompaniați de către Orchestra Națională de Cameră vor aduce în atenția publicului șase opere dispărute timp de multe decenii ale compozitorilor: Solomon Lobel, David Fedov, Arkady Luxemburg și Max Fisman.
 
Soliștii instrumentiști cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger și creatorul proiectului, pianista originară din Moldova, Ecaterina Baranov vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiția și cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumusețea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.
 
Primul concert va fi însoțit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franceze în cadrul turneului rural „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”. În vara anului 2017, un grup de francezi au cântat primele concerte de muzică clasică din istoria a șapte localități din Moldova.
 
Partener al proiectului este Asociația pentru Integrare a Migranților din Paris.
 
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam